In contextul discutiei privind calendarul denominarii, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor propune ca 1 iulie 2005 sa fie zi lucratoare nebancara.

Oficialul ARB apreciaza ca s-au gasit solutii tehnice pentru toate problemele legate de platile din iunie, folosind lei vechi, si decontarea lor in iulie, in lei noi. "Tehnic s-au gasit solutiile, suntem in grafic. La guvernator este un proiect de circulara care va clarifica toate aspectele legate de denominare. Nu exista motive pentru amanarea denominarii", a declarat domnul Ghetea.

In ceea ce priveste alimentarea cu lei noi a automatelor bancare, presedintele ARB isi doreste ca BNR sa puna in circulatie un volum de numerar suficient astfel incat bancile sa nu fie nevoite ca dupa ce au transformat ATM-ul in distribuitor de bancnote noi sa revina la distribuirea de bancnote vechi. "Speram ca de la 1 iulie a.c. vom distribui numai bancnote noi", a adaugat sursa citata.

Prezent la lucrarile Conferintei dedicata pietei cardurilor, organizata de Finmedia, presedintele ARB a mai declarat ca, in acest moment, "cardurile ofera suficiente motive bancilor pentru a fi promovate. Practic, cucerirea pietei de retail se face prin card".

Cu atat mai mult cu cat reprezentantul ARB considera ca piata cardurilor va fi revigorata in acest an de implementarea celei de-a doua faze a sistemului electronic de plati: decontarea platilor de mica valoare.