Potrivit ministrului Economiei, compania elvetiana va plati penalitati pentru ca, din cauza defectiunilor de la grupurile pe care le-a modernizat la Portile de Fier, Hidroelectrica pierde bani.

„Vom aplica penalitati si le vom lua inapoi din bani“ a declarat ieri ministrul Economiei, Codrut Seres, despre defectiunile grupurilor energetice de la hidrocentrala Portile de Fier I, modernizate recent de firma elvetiana VA Tech Hydro. Doua dintre grupurile hidrocentralei de la Portile de Fier au fost oprite dupa ce s-au descoperit avarii la turbine.

Mai precis, este vorba despre fisurarea mai multor paleti de la rotor. Avariile au fost descoperite atunci cind cele doua grupuri au fost oprite programat. Din cauza ca cele doua grupuri stau, Hidroelectrica pierde bani. Seres a cerut un raport asupra acestor pierderi.

Mai mult, ministrul, a spus ca cei de la VA Tech ar putea plati si mai mult, pentru ca exista riscul ca acest tip de defectiune sa apara si la celelalte trei grupuri modernizate aflate acum in functiune.

„Potrivit opiniei specialistilor, ne asteptam sa apara defectiuni si la grupurile 2,3 si 4, care n-au ajuns la cele 25.000 de ore de functionare. Daca ele vor fi descoperite si grupurile vor fi oprite, Hidroelectrica va calcula penalitati si in acest caz“ a spus Seres.

Ministrul a spus ca se va uita si la modul in care se modernizeaza centrala Portile de Fier II, unde lucrarile au fost atribuite aceleiasi VA Tech Hydro.

Contractele pentru modernizarea celor doua hidrocentrale, acordate fara licitatie, s-au ridicat la 180 de milioane de franci elvetieni si, respectiv, 122 de milioane de euro. Presa a relatat insa ca statul roman plateste aproape un miliard de euro.