Forul executiv central al Bisericii Ortodoxe Romane, care administreaza intreaga activitate a Bisericii, a acceptat propunerea Primariei Generale a Capitalei.

Sub presedintia Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, la Palatul Patriarhal din Bucuresti a avut loc ieri sedinta de lucru a Consiliului National Bisericesc al Bisericii Ortodoxe Romane.

Membrii Consiliului, care provin atat din randul laicilor, cat si al clericilor ortodocsi, au discutat problema amplasamentului noii Catedrale a Mantuirii Neamului. In urma unor dispute aprinse, pro si contra, s-a stabilit ca amplasamentul Catedralei Neamului sa fie in Dealul Arsenalului, pe cel mai inalt loc din Bucuresti.

Prea Fericitul Teoctist s-a aratat foarte multumit de decizia luata de Consiliul National. Noua turnura pe care au luat-o lucrurile este o consecinta a apelului la ratiune lansat de Prea Fericirea Sa in preambulul lucrarilor.

In urmatoarele zile, Patriarhia Bisericii Ortodoxe Romane va inainta inscrisuri oficiale catre Primaria Generala a Capitalei, incepandu-se practic demersurile normale pentru inceperea constructiei.

DISPUTE

Amplasamentul Catedralei Neamului a iscat numeroase controverse intre Biserica si Primaria Capitalei. Pana acum, locul lacasului sfant a fost schimbat de cateva ori. Prima locatie a fost pe Bulevardul Decebal, vizavi de magazinul Junior. S-a propus apoi parculetul din fata Magazinului Unirea, loc sfintit chiar de Papa Ioan Paul al II-lea.

A urmat apoi Parcul Carol, cel mai controversat loc ales pentru constructia catedralei. Primarul general de atunci al Capitalei, Traian Basescu, a castigat disputa cu Patriarhia, Biserica renuntand la aceasta locatie.

Cu cateva zile in urma, Uniunea Nationala a Agentilor Imobiliari (UNAI) considera ca locul cel mai potrivit pentru constructia catedralei ar fi fost la Snagov, exact pe amplasamentul defunctului Parc Dracula.

UNAI afirma intr-un comunicat ca "nu consideram oportuna amplasarea langa Casa Poporului, deoarece, pe langa problemele legate de trafic, ar rezulta doua cladiri imense, inghesuite, ce si-ar anula reciproc personalitatea".