Atat pe scena politica cat si in spatele cortinei se petrec lucruri parca fara noima. Nimeni nu a dat, de exemplu, o explicatie logica pentru indepartarea lui Cozmin Gusa din PD. Lansarea lui Vanghelie in cursa pentru Primaria Capitalei pare un act sinucigas, or comunistii si urmasii lor numai sinucigasi nu sunt.

Alianta DA il prefera pe Videanu lui Orban, desi este evident ca liberalul era mai bine situat in sondaje, iar plecarea democratului din Guvern, dupa cea a lui Basescu de la PMB, pare o alta tradare a angajamentelor din campania electorala, cu costurile de rigoare. Prea se repeta scenariul.

Basca, hotararea de guvern, pe ultima suta de metri a guvernarii pesediste, care are ca obiect marmura, cu care se ocupa si Videanu. Cu toate ca Iliescu ii rezervase rolul de presedinte executiv, Adrian Nastase face un turneu al disperarii prin Ardeal, al carui efect este aparitia unor contracandidati, ca Sorin Oprescu, la pozitia a doua in partid.

Presedintele Basescu iese public sa faca lobby unificarii PNL-PD, insa partidul pe care, orice s-ar spune, il controleaza inca se face ca ploua. Tot Basescu o tine langa cu anticipatele, cu toate ca nici el nu mai crede ce spune.

Valeriu Stoica, care a dovedit ca stie cu ce se mananca politica in tara asta, se agita de mama focului cu unificarea intr-un partid popular, insa colegii sai penelisti se fac ca nu pricep ce se intampla, preferand sa bage capul in nisip si sa-si vada de binefacerile aflarii la guvernare.

Daca este adevarat ca Blair l-a sfatuit, la Londra, pe Basescu sa nu scoata partidul din Internationala Socialista si din Partidul Socialist European, atunci aici ar fi una dintre cheile viermuielii aparent fara cap si coada. Se vede cu ochiul liber ca imaginea Guvernului Tariceanu se erodeaza, cu ajutorul neprecupetit al mass-media, care s-au simtit foarte bine economic sub Nastase.

Dar asta e alta mancare de peste. PNL mai face si pe viteazul, dupa modelul PNTCD, si se umfla in pene ca e liderul Colitiei. La decont, o sa fie tot primul.

Alianta PNL-PD a fost si ramane o platforma electorala, fara substanta doctrinara, bazata pe cateva idei. Chiar Basescu a spus nu demult la televizor ca optzeci la suta dintre membrii PD sunt social-democrati sadea. Si totusi pleda pentru unificarea cu PNL. Ce sa mai intelegi?

Cu PD ramas in randul socialistilor europeni, umar la umar cu PSD, cand o veni vremea ca Puterea sa dea socoteala electoratului, o repliere intr-o alianta, poate chiar o fuziune, cu pesedistii le-ar veni manusa democratilor. I-ar lasa pe fraierii de penelisti sa plateasca oalele sparte si raman la guvernare. Cu Basescu presedinte. Ar fi o o situatie excelenta si pentru socialistii europeni.

Dar, pentru ca apropierea PD-PSD sa poata avea premise favorabile, trebuie mai intai inlaturate principalele obstacole. Or, Gusa si Nastase sunt inacceptabili pentru parti. Aici, PD a cam gresit, dandu-l pe Gusa afara din partid si scapandu-l din mana. Bunaoara, el si Lavinia Sandru vorbesc in gura mare despre niste intelegeri pe sub masa intre unii dintre liderii celor doua partide.

Deconspirarea scenariului in acest moment pune in pericol intreaga piesa. Mai dibaci, Iliescu incearca cu Nastase ca la PCR. Il pune intr-o functie unde sa-i astupe gura si sa-l poata controla. Si Nastase si Gusa s-au prins despre ce li se intampla. Nastase, ca presedinte executiv, s-ar ocupa de "guvernul din umbra", asa a zis Iliescu, care si-a atribuit rolul de lider politic.

Nastase incearca sa dejoace planul iliescian, dovada si turneul disperarii din Ardeal. Ba, a iesit public si s-a luat si de candidatura lui Vanghelie, luandu-si-o urgent pe coaja. Ca presedinte executiv, daca-l va mai lasa Iliescu sa prinda si postul asta de opereta, cum va ridica vocea, cum Bunicuta il va trosni in public. Ca de atatea ori in ultimii ani.

De ce Gusa este inacceptabil pentru PSD si Nastase pentru PD e limpede. Gusa a plecat din PSD fara sa fie dat afara, asa ceva fiind de neconceput pentru un partid de sorginte comunista. Iar Nastase a fost asimilat cu coruptia dusa de guvernarea sa pe cele mai inalte culmi.

Marginalizarea ex-premierului si a altor corifei ai jafului dintre 2000 si 2004 ar da ocazia democratilor sa spuna in gura mare ca, la o adica, ei se aliaza cu un PSD - frate mult mai curat si mai uscat. Nu cu ala caruia i-au aruncat in carca tot raul din tara in campaniile electorale de mai an.

Nastase mai are o problema si afara, unde este socotit mult prea legat de cei mai lacomi oligarhi, de cei care au dat marile tunuri in mandatul sau.

Cat priveste candidatura lui Vanghelie, este un semn evident de bunavointa. Practic, PSD se da la o parte din calea candidatului PD, lasand primaria atat de draga presedintelui tarii in ograda acestuia. Daca toate cele insirate pana acum se vor implini, pesedistii vor avea si ei pentru prima data primar general.

Nu exista nici o alta explicatie de bun simt pentru mentinerea candidatului "care este".

Tot ciudata este si mentinerea unor consilieri ai lui Iliescu la Cotroceni, precum si a oamenilor sai de casa si palat in fruntea serviciilor secrete.

Acesta ar fi in mare cosmarul alegatorilor orange. Dar si al popularilor europeni. Cu un PNL cazut, cu un PNTCD a carui misiune de a reveni in prim-plan pare imposibila fara sprijinul unui partid puternic la ora actuala, Romania va umfla randurile grupului socialist din Parlamentul European, putand lejer sa schimbe raportul de forte de acolo.

Cate nu se pot intampla in politica...