Reprezentanti ai Confederatiilor Sindicale si Patronale reprezentative la nivel national s-au intalnit, ieri, la sediul Ministerului Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei, pentru a discuta posibilele modificari pe continutul Codului Muncii. "Pentru noi principiile sunt clare, nu avem ce discuta, am cerut sindicatelor modificari la aplicarea unora dintre ele.

Am elaborat un document in acest sens si speram ca peste sapte zile presedintii celor cinci confederatii sindicale sa fie in masura sa ne spuna punctul lor de vedere", a declarat pentru Rompres, Ioan Dedu, vicepresedintele Patronatului Roman.

Patronatele sunt de acord cu introducerea conventiilor civile; cu pastrarea contractelor de munca pe termen determinat si nedeterminat in functie de situatia angajatului; pastrarea cartilor de munca (nu introducerea registrelor de evidenta);

abrogarea informarii angajatilor cu ce au de facut inainte de incheierea contractului colectiv de munca; cu plata orelor suplimentare in functie de negocierea cu sindicatele, pentru pastrarea contractelor colective de munca la nivel de ramura.

In acest moment consideram norma de lucru ''un apanaj al patronului si nu credem ca sindicatele ar trebui sa se implice in stabilirea acesteia", a subliniat vicepresedintele Patronatului Roman. Sindicatele au cerut pentru un ragaz de sapte zile pentru a analiza propunerile inaintate de patronate.

Liderii sindicalei au solicitat, in cadrul negocierilor, ca MMSSF sa elaboreze urgent un proiect de lege pe baza caruia sa se puna la punct politica salariala din Romania, astfel incat salariul minim pe economie sa fie cel putin 60% din nivelul salariului mediu de la nivelul economiei nationale, a precizat presedintele BNS, Dumitru Costin.

Liderul sindical a spus ca Romania are obligatia sa respecte angajamentul stabilit in Carta Sociala Europeana, care a fost ratificat de Parlamentul roman.

In opinia liderului sindical al BNS, normal ar fi ca in momentul integrarii in UE, salariul minim sa fie cel putin 60% din salariu mediu pe economie, pana atunci, insa, fiind nevoie de o politica salariala care sa prevada parcurgerea unor etape ce vor asigura atingerea nivelului prevazut in documentul european.

Dumitru Costin a spus ca discutarea proiectului de Lege privind politica salariala va avea loc imediat dupa finalizarea negocierilor pentru modificarea Codului Muncii, in aceeasi formula - Guvern, sindicate si patronate.

Discutiile divergente dintre sindicate si patronate pentru modificarea Codului Muncii ar putea duce la decalarea termenului, din martie pana in vara anului 2005, in care Guvernul si partenerii sociali trebuie sa ajunga la un punct de vedere comun, a apreciat secretarul de stat in MMSSF, presedintele Casei Nationale de Pensii, Mihai Seitan.

Termenul martie 2005 pentru modificarea Codului Muncii a fost convenit intr-un Memorandum cu FMI, iar prelungirea acestuia este posibila datorita solicitarilor facute de sindicate, pentru a se putea face o analiza comparata a propunerilor venite din partea patronatelor cu solutiile Uniunii Europene

Asediul continua

Protestele declansate de cele cinci confederatii sindicale, Cartel Alfa, BNS, CSDR, CNSLR-Fratia si Meridian au continuat ieri, la Cluj, circa 200 de oameni aducand in fata prefecturii un steag negru, in semn de doliu fata de propunerile de modificare a Codului Muncii, iar la Bistrita protestatarii fiind insotiti de o fanfara care a cantat marsuri funebre.

"Si Basescu are o vina pentru ca a sustinut modificarea Codului Muncii, iar Guvernul s-a supus. Nu putem accepta dictatura Guvernului", a declarat Grigore Pop, presedintele CNS Cartel Alfa Cluj.

La Timisoara, sediul prefecturii a fost pichetat de peste 150 de sindicalisti care au scandat "Jos sclavia!", iar in judetul Harghita sindicalistii au fost invitati in sediul prefecturii pentru discutii. Proiectul de modificare a Codului Muncii elimina o mare parte dintre restrictiile impuse patronilor de forma actuala a legii si reduce din drepturile salariatilor.

Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, sustinea ca proiectul trebuie adoptat de Guvern si depus la Parlament in luna martie, pentru ca, pana la 1 iulie, sa fie dezbatut si aprobat, apoi publicat in Monitorul Oficial.

(C.S.,C.P.)