In luna noiembrie 2004, compania Daedalus Consulting a realizat, pe un esantion reprezentativ constituit din 935 de gospodarii, un studiu referitor la creditele vizate de locuitorii din mediul urban.

Una dintre concluzii este ca 30,2% din familii s-au imprumutat la banci in ultimele 12 luni premergatoare cercetarii, cel mai popular tip de credit fiind cel pentru achizitionarea de produse electronice si electrocasnice (20,3%).

Imprumuturile pentru nevoi personale au fost contractate in 6,5% din gospodarii, cele pentru achizitionarea unui autoturism in 2,5%, iar la creditele ipotecare/imobiliare, pentru cumpararea, constructia sau renovarea unei locuinte, au apelat 2,2% din oraseni.

Mai interesate de rate pentru aparatura electronica si electrocasnica au fost persoanele casatorite (23,4%, fata de 14,2%, persoane necasatorite) si cele din orasele avand intre 50.000 si 200.000 de locuitori (22,8%). De asemenea, ponderea bucurestenilor care au contractat astfel de credite a crescut de la 12,6%, in anul 2003, la 23,3%, in 2004.

Pentru acordarea acestor imprumuturi, persoanele din Bucuresti si Ardeal au preferat intr-o mai mare masura Banca Romana de Dezvoltare – BRD Société Générale (25,9%, respectiv 23%, fata de 13%, media inregistrata la nivel national). Creditele oferite de Raiffeisen Bank au fost contractate indeosebi de locuitorii din Muntenia (37%, fata de media de 23,4%).

Cele mai multe gospodarii au ales pentru achitarea ratelor la electronice/electrocasnice o perioada cuprinsa intre trei si cinci ani (68,5%), moldovenii si ardelenii optand insa, intr-un numar mai mare decat restul populatiei, pentru creditele pe perioade scurte (mai putin de doi ani). In 40,9% din cazuri, valoarea creditului a fost intre 500 si 1.

000 de euro, insa imprumuturile au fost solicitate si obtinute, in proportie de 94,7%, in lei. De regula, de astfel de demersuri s-au ocupat fie sotul (37,8%), fie sotia (28,2%). Potrivit rezultatelor studiului efectuat de compania Daedalus, 7,1% din creditori au intampinat greutati la plata ratelor.

Fie din aceasta cauza, fie datorita faptului ca s-a ajuns la o anumita saturatie in ceea ce priveste dotarea gospodariilor cu aparatura electrocasnica, ponderea celor care si-au manifestat intentia, pentru urmatoarele 12 luni, de a solicita un credit in acest scop, a scazut la 3,3%.

Pe de alta parte trebuie tinut cont de faptul ca, de regula, decizia de a contracta un astfel de credit nu necesita un termen lung de gandire, asa cum se intampla in cazul autoturismelor sau al imobilelor.

Mai multe credite imobiliare in Bucuresti

Interesul fata de creditele pentru nevoi personale scade de la 6,5%, in anul 2004, la 1,7%, in 2005, in timp ce ponderea celor care doresc sa achizitioneze un autoturism in rate creste de la 2,5% la 3,8%. Cel mai probabil, bancile la care se vor face intr-o proportie mai mare imprumuturi pentru cumpararea de masini sunt BCR (26,2% din optiuni) si BRD Société Générale (26,2%).

Creditele vor fi contractate atat in lei (35,3%), cat si in valuta (45,5%), iar in 32,7% din situatii suma solicitata va fi intre 5.000 si 10.000 de euro. Anul trecut, la creditele ipotecare sau imobiliare au apelat intr-o mai mare masura persoanele casatorite si locuitorii din Bucuresti si Muntenia.

In timp ce 5,8% din bucuresteni si-au exprimat intentia de a contracta astfel de imprumuturi in urmatoarele 12 luni, in Muntenia, doar 0,3% din gospodarii sunt interesate sa plateasca rate pentru casa. Cele mai multe dintre creditele pentru nevoi personale au fost solicitate, anul trecut, de locuitorii oraselor mici (10,9%, fata de media de 6,5%).

Rezultatele cercetarii arata ca aproape jumatate din solicitanti au ales ca rambursarea imprumutului sa se faca pe o perioada de trei ani. Pentru anul 2005, dorinta de a obtine astfel de credite a fost exprimata doar de 1,7% din persoanele intervievate.