Statele membre ale Clubului de la Paris, o organizatie a statelor creditoare, nu sunt dispuse sa accepte reducerea datoriilor de 44 de miliarde de dolari ale Rusiei.

Potrivit Reuters, principalele motive invocate de membrii Clubului de la Paris sunt imbunatatirea recenta a calificativelor de credit ale Rusiei si lichiditatile importante de care dispune aceasta tara in urma cresterii preturilor petrolului.

Guvernul de la Moscova negociaza cu statele creditoare plata datoriei in trei transe, la intervale mici de timp, solicitand, in schimb, o reducere a sumei totale. Data fiind situatia actuala, membrii organizatiei iau in schimb in calcul o majorare a datoriei, si nicidecum o reducere, a adaugat una dintre surse.

Opozitia din Germania, tara care este cel mai mare creditor al Rusiei, face presiuni puternice asupra guvernului de la Berlin sa nu accepte nici o micsorare a datoriei, stiut fiind ca deficitul bugetar al Germaniei se mentine la un nivel ridicat, iar tara are mare nevoie de lichiditati.

Germania a securizat anul trecut o parte din imprumuturile acordate Rusiei, printr-o emisiune de obligatiuni, dar a acceptat sa suspende alte planuri similare pe timpul negocierilor din cadrul Clubului de la Paris.