In 1994, Costin Raiu lucra la un antivirus gratuit, denumit MainScan. In urma unui parteneriat cu Gecad, a fost lansat intr-o varianta comerciala, sub numele de RAV. In 2001, Raiu a devenit consultant al firmei rusesti de securitate informatica Kaspersky, si acum este seful echipei de cercetare si dezvoltare a laboratorului romanesc Kaspersky.

Compania Kaspersky era interesata sa-si consolideze echipa si i-a propus lui Costin Raiu sa plece din tara. "Mi-am exprimat preferinta de a ramane in Romania si a realiza ceva aici", explica Costin Raiu. In urma cu un an, Kaspersky a deschis un laborator de cercetare si dezvoltare in Romania.

In momentul de fata, Kaspersky mai are astfel de laboratoare in Anglia, Franta, Germania, Polonia, Japonia, China si Statele Unite. "Este bine cunoscut faptul ca Romania nu duce lipsa de specialisti IT, in special de oameni cu experienta, care pot duce cu succes la capat un proiect software de securitate.

Cred ca tocmai acest potential excelent pe care il avem de oferit a dus la interesul aratat de Kaspersky", explica Raiu ce anume i-a determinat pe rusi sa aleaga Romania, si nu alta tara. Laboratorul din Romania este format din doua divizii, una de dezvoltare, si una de cercetare.

In mod normal, ar trebui sa aiba si un departament de vanzari, insa pe moment, cei Kaspersky prefera sa lucreze cu parteneri romani. "Eu cred ca laboratorul din Romania este un element foarte important pentru compania-mama, si acest lucru este confirmat de investitiile din faza de start up", spune Raiu.

Investitiile facute de Kaspersky in Romania au fost, de fapt, in atragerea unor oamenii cat mai talentati. Iulian Ursu, director general al laboratorului Kaspersky din Romania, este de parere ca una este sa faci o investitie intr-o fabrica, unde poti sa dai niste cifre exacte, si alta sa atragi si sa lucrezi cu niste specialisti de renume international.

"Cifrele despre investitia initiala nu au nici o relevanta in cazul nostru, pentru ca s-a investit in atragerea specialistilor, si nu in volum", este de parere Ursu. De altfel, laboratorul Kaspersky din Romania are numai sapte angajati. "Am adus impreuna o echipa de profesionisti si calitatea produselor dezvoltate de noi este deja extrem de apreciata, in tari precum Japonia", precizeaza Raiu.

In cadrul companiei, exista o politica foarte stricta privind angajatii. Desi in Occident exista o adevarata moda, in cadrul Kaspersky nu sunt angajati fosti hackeri sau creatori de virusi, pentru ca, dupa cum explica Raiu, trebuie sa ai o incredere totala in oamenii cu care lucrezi.

Cei de la Kaspersky Labs Romania sunt de parere ca, atunci cand lucrezi la un produs de securitate, trebuie sa te gandesti ca orice greseala facuta, intentionat sau nu, afecteaza imaginea companiei. In momentul de fata, exista foarte multi antivirusi buni pe piata. Diferenta intre acestia se va face pe viitor, in functie de timpul de reactie la diferite amenintari informatice.

"Pentru antivirusul Kaspersky, facem cate un update la fiecare trei ore. Insa, pe masura ce Internetul si calculatoare devin din ce in ce mai rapide, oamenii nu au timp sa mai reactioneze". Tocmai din aceasta cauza se simte nevoia unei tehnologii care sa fie capabila sa reactioneze automat in cazul unui atac provocat de virusi informatici.

O astfel de tehnologie a fost dezvoltata de catre laboratorul romanesc Kaspersky. Sistemul functioneaza pe baza unei retele de noduri. Fiecare dintre aceste noduri raporteaza atacurile pe care le receptioneaza, sursa si frecventa lor. Pe baza acestor date, cei de la Kaspersky pot realiza un fel de harta virtuala a activitatii de pe Internet.

"Separand viermii de unelte de hacking si coreland raporturile cu tara de origine, precum si pozitia globala a nodului, putem avea o imagine destul de clara a modului in care se raspandesc viermii, dar si care sunt cele mai active tari sau care sunt cele mai vulnerabile.

Practic, sistemul nostru monitorizeaza in timp real starea Internetului, anuntandu-ne imediat daca se intampla ceva rau", precizeaza Raiu. In momentul de fata, sistemul este folosit exclusiv intern de catre Kaspersky Labs, pentru a monitoriza atacurile globale, dar pe viitor, va fi oferit si un serviciu care va raporta aceste informatii intr-o forma grafica, pentru companiile interesate.