Comisia Europeana a adoptat marti o opinie favorabila aderarii la Uniunea Europeana a Bulgariei si Romaniei, urmare a incheierii cu succes a negocierilor de aderare in decembrie 2004 si a finalizarii Tratatului de Aderare in februarie 2005.

Comisarul pentru extindere, Olli Rehn, a declarat: "Decizia de azi e un nu pas important in relatiile noastre si un semnal clar ca Bulgaria si Romania sunt binevenite in familia europeana."

"Cu toate acestea, autoritatile din cele doua tari nu se pot relaxa: in 2005 si 2006 trebuie sa depuna eforturi pe calea reformelor, pentru a indeplini in totalitate si la timp toate conditiile cerute de calitatea de membru", spune Olli Rehn.

Comisia Europeana a constatat in rapoartele de tara, publicate in octombrie 2004, ca cele dpua tari satisfac conditiile politice pentru aderare si se asteapta ca ele sa indeplineasca si criteriile economice si juridice in vederea aderarii la 1 ianuarie 2007.

Autoritatile din cele doua tari nu se pot relaxa: in 2005 si 2006 trebuie sa depuna eforturi pe calea reformelor, pentru a indeplini in totalitate si la timp toate conditiile cerute de calitatea de membru.

Comisarul pentru extindere, Olli Rehn

Adoptarea opiniei favorabile este un prim pas in cadrul procedurii de semnare a Tratatului de Aderare.

Pe baza votului din Parlamentul European planificat a avea loc la 13 aprilie 2005, ceremonia de semnare a Tratatului urmeaza a avea loc pe data de 25 aprilie 2005 la Luxemburg.

Pentru a intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2007, Tratatul de aderare al Bulgariei si Romaniei trebuie ratificat pana la acea data de toate cele 25 de state membre ale Uniunii Europene.

Reactia premierului Tariceanu

"Este un pas inainte facut de Romania in procesul de integrare in Uniunea Europeana" spune primul ministrul Calin Popescu Tariceanu.

Primul ministru spune ca "suntem in grafic cu procesul de aderare, dar mai sunt inca multe lucruri de facut."

Calin Popescu Tariceanu are insa certitudinea ca programul este respectat.

Prioritatile premierului sunt in domeniul reformei justitiei, combaterea coruptiei, reforma administratiei si cea economica.