In timp ce sindicalistii din industria mobilei pichetau Banca Nationala a Romaniei, Mugur Isarescu a dezavuat psihoza la nivel national creata de aprecierea leului. El dat asigurari ca piata se va stabiliza.

La 125 de ani de existenta a BNR, Mugur Isarescu a lansat ieri doua replici. Prima este Kosonul - o replica a unei monede de aur din vremea dacilor ce va fi emisa de BNR in scop numismatic. Cea de-a doua a fost adresata ANEIR (asociatia care a i-a cerut demisia).

Toate acestea, in timp ce reprezentanti ai patronatului din industria mobilei scandau in fata sediului BNR: „Isarescu nu uita, asta nu e banca ta!“

Durere impartasita

Isarescu a spus ieri ca solicitarea demisiei sale de catre ANEIR este gresit adresata BNR. „Cineva care cumpara valuta, scade dobinzile si lasa mai multa lichiditate in piata actioneaza pentru deprecierea leului si nu pentru aprecierea lui“. Aprecierea leului nu se datoreaza BNR, care a actionat pe toate caile pentru a domoli aceasta apreciere, a spus Isarescu.

Guvernatorul a afirmat ca, pentru a stopa din aprecierea leului, BNR a cumparat in ianuarie si februarie aproape un miliard de euro. In plus, dobinzile sint in continua scadere. „In ciuda acestor lucruri evidente, se vine cu comunicate jenante si pe undeva ilogice“, a spus Isarescu. „Le impartasim durerea, dar ei (exportatorii, n.r.

) sint precum un pacient care incearca sa-l loveasca pe cel ce doreste sa-l ajute“. Guvernatorul a amintit ca in legea BNR nu exista nici un cuvint care sa oblige la stabilizarea cursului de schimb.

„Piata valutara este pentru profesionisti, nu pentru plingaciosi“, a completat Isarescu, adaugind ca ANEIR ar trebui sa treaca la un limbaj profesionist si sa-si caute sfatuitori mai buni, la nivelul anului 2005, nu din 1985. BNR nu are un nivel de curs, si de altfel nu exista un curs convenabil care sa multumeasca si exportatorii, si importatorii, si toti jucatorii de pe piata.

Nu se amina nimic

Guvernatorul BNR considera ca s-a creat o adevarata psihoza in tara din cauza liberalizarii contului de capital si a asigurat ca aceasta „nu este un Bau-Bau!“. „In mod curios, faptul ca moneda nationala se-ntareste este o durere. Stim ce-avem de facut si nu ne-au scapat lucrurile din mina“, a spus Isarescu.

Guvernatorul a atras atentia ca nu este vorba despre exportatori, ci despre intreaga economie romaneasca, despre procesul integrarii in Uniunea Europeana. Liberalizarea contului de capital este un proces inceput inca din 1991, ce a mai ramas de liberalizat reprezentind doar 10-15%. „Sa nu ne isterizam! Sa aminam ce?“, a zis Isarescu.

Guvernatorul a apreciat ca, in citeva luni, va avea loc o stabilizare a cursului de schimb. Guvernatorul Isarescu a spus ca interventia BNR, care a cumparat de pe piata 600 de milioane de euro saptamina trecuta, nu a fost o simulare, un experiment, ci o operatiune adevarata, efectiva, aflata intre atributele BNR. „Romania va avea capitaluri ieftine si abundente.

Nu asta ne-am dorit?“, a spus Mugur Isarescu in legatura cu beneficiile liberalizarii contului de capital.