Autoritatile romane l-au retinut, ieri dimineata, in urma unei ample actiuni, pe seful din Romania al unei retele kurde specializate in obtinerea de fonduri pentru PKK din traficul cu migranti.

Operatiunea Directiei de investigare a infractiunilor de criminalitate organizata si terorism din cadrul Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie face parte dintr-o ampla actiune ce se desfasoara la nivel european cu scopul de a anihila puternicele retele de trafic de persoane organizate de kurzi.

Reteaua aflata si in atentia oamenilor legii din tara noastra actiona pe ruta Turcia-Romania-Ungaria-Austria-Germania-Franta.

Dupa mai multe luni de monitorizare a activitatii segmentului romanesc, care activa din septembrie 2004, politistii Directiei de combatere a crimei organizate din DGCCOA si cei de la CZCCOA Timisoara, sprijiniti de trupele speciale ale Jandarmeriei, au operat, in ultimele 24 de ore, mai multe retineri, membrii importanti ai filierei ajungand dupa gratii.

Luni seara, un grup de kurzi, care urma sa treaca ilegal in Ungaria, a fost capturat in zona localitatii aradene Varsand. Turcii de origine kurda au incercat sa scape de politistii de la "crima organizata" Timisoara fugind spre granita, dar urmele lasate pe zapada le-au indicat urmaritorilor directia, iar fugarii au fost prinsi.

Ieri dimineata, procurorii si politistii au efectuat mai multe descinderi concomitent in Bucuresti si in tara, fiind retinuti patru dintre membrii retelei, in frunte cu seful segmentului romanesc - kurdul Celal Gumes. Acesta a fost luat direct din pat de mascatii care au descins, ieri dimineata, in locuinta din cartierul Rahova, unde se ascundea impreuna cu o romanca, si ea membra a retelei.

in timpul perchezitiei au fost descoperite, ascunse in spatele unei icoane cu Isus Hristos, doua pasapoarte turcesti, care aveau taiate fotografiile. De asemenea, au fost ridicate mai multe inscrisuri, bilete de avion, telefoane mobile si cartele telefonice folosite de suspecti pentru a tine legatura.

Tot ieri dimineata, in paralel cu actiunea din Capitala, la Campina au fost retinuti alti doi membri ai retelei, cetateni romani. Acestia aveau ca misiune cazarea imigrantilor si racolarea calauzelor pentru trecerea kurzilor in Ungaria. Turcii de origine kurda veneau in Romania cu avionul si erau preluati de Celal Gumes.

Acesta era si cel care incasa banii pentru "excursia" spre Europa de Vest, pretul fiind intre 3.000 si 6.000 de euro pentru un migrant. O parte din acesti bani ajungea la membrii retelei care aveau misiuni stricte in organizatia criminala, iar o alta era trimisa prin Western Union spre alti kurzi, despre care exista informatii ca fac parte din PKK.

Pe drum, kurzii mai plateau si cheltuielile suplimentare care apareau. Gumes avea complici in mai multe hoteluri si pensiuni in Bucuresti, Sinaia, Brasov si Sibiu, unde ii caza pe clienti. De aici, kurzii ajungeau in Arad si erau trecuti ilegal granita in Ungaria, de unde erau preluati de alt segment al retelei.

in urma cu aproximativ doua saptamani, politistii din tara vecina l-au retinut, in apropierea Budapestei, pe seful segmentului maghiar al filierei, cetatean turc de origine kurda. Anchetatorii romani au refuzat sa faca publice numele suspectilor sau orice alt comentariu pe marginea acestui caz pe motiv ca alti membri ai retelei, care nu au fost prinsi pana acum, ar putea da bir cu fugitii.

Acuzat de coordonarea unei retele pentru trafic de migranti, kurdul Gumes risca intre 5 si 20 de ani de inchisoare, in cazul in care va fi gasit vinovat. Si ceilalti membri ai retelei risca pedepse de pana la 15 ani de temnita.