Fundatia americana Heritage, impreuna cu Wall Street Journal, a publicat clasamentul pe 2005 al statelor lumii din punctul de vedere al libertatii economice. Romania ocupa locul 125 din 161, fiind catalogata ca o tara cu o economie in mare masura nelibera.

De altfel, Romania a ramas in aceasta zona cenusie inca din 1995, de cand cele doua institutii au inceput publicarea catalogului. In clasamentul pe 2005, Romania se afla intre Rusia si Camerun.

Marc Miles este directorul Centrului de comert si economie internationala al Fundatiei Heritage si coeditorul Catalogului Libertatii Economice. Miles a acceptat sa acorde un interviu in exclusivitate, in care comenteaza performantele Romaniei din perspectiva libertatii economice.

- Cat de proasta este pozitia Romaniei, asa cum se reflecta ea in catalogul publicat de Fundatia Heritage si Wall Street Journal, si ce implicatii are pentru cetatenii romani faptul ca tara lor este una in buna masura nelibera din punct de vedere economic?

- Cum Romania ocupa locul 125 din 161, ea face parte din cele mai putin libere tari ale lumii. Peste 75% din tarile lumii se bucura de mai multa libertate economica decat Romania. Aceasta inseamna ca romanii au foarte putine oportunitati.

Cand se trezesc dimineata si incearca sa isi implineasca visele, ajung sa se loveasca de multe bariere: ei trebuie sa se strecoare printre reglementarile birocratice; trebuie sa se confrunte cu accesul greoi la capitaluri straine; trebuie sa isi petreaca mult timp incercand sa gaseasca cele mai bune solutii la devalorizarea monedei (la inflatie).

Inflatia adauga un risc suplimentar la tot ce intreprind romanii. Si cum riscul reprezinta un cost, tot ce sporeste costurile unei afaceri o face mai putin profitabila. Nivelul de prosperitate este astfel semnificativ mai scazut decat daca pietele romanesti ar fi libere sa se adapteze la conditiile schimbatoare din lume.

- In ultimii 10 ani, Romania nu a reusit sa isi imbunatateasca performantele, astfel incat sa avanseze in categoria tarilor in buna masura libere din punct de vedere economic. Cum comentati acest esec?

- Punctajul obtinut de Romania nu s-a schimbat mult in ultimii 11 ani. Din punct de vedere empiric, observam ca tarile al caror punctaj se imbunatateste cel mai mult tind sa aiba si cea mai rapida rata de crestere. Cu alte cuvinte, nivelul lor de prosperitate tinde sa se apropie de cel al tarilor dezvoltate.

Faptul ca punctajul Romaniei a fost unul static arata ca tara a suferit si ca nivelul ei de dezvoltare a coborat probabil inca si mai mult sub cel al tarilor libere.

- Cum comentati recenta decizie a guvernului roman de a reduce impozitarea prin impunerea unei taxe unice pe profit si pe venituri de 16%?

- Impozitul unic si reducerea impozitului pe venit la 16% reprezinta un lucru bun. O astfel de masura se aliniaza la politicile fiscale inovatoare care au inceput sa fie aplicate in spatiul ex-sovietic. Totusi, ea nu priveste decat unul dintre multii factori care afecteaza libertatea economica, asa ca, prin ea insasi, o astfel de masura nu are decat o valoare marginala.

E un inceput, dar Romania trebuie sa continue cu vigoare sa isi deschida alte piete, sa reduca si alte bariere si sa isi imbunatateasca in mod constant punctajul in ceea ce priveste libertatea economica.