Termenul de plata a facturilor la utilitati va fi redus la 30 de zile de la momentul emiterii acestora, dupa cum se arata in memorandumul suplimentar al acordului cu FMI. In acest sens, guvernul a promis ca, pina la sfirsitul lui iunie, sa modifice Legea nr. 469/2002, referitoare la „unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale“.

Scopul acestei masuri este de a „elimina neplata facturilor de gaz si electricitate“. „Vom revedea legislatia referitoare la deconectarea rau-platnicilor si vom face modificarile necesare pentru a ne asigura ca toti cei care nu platesc vor fi deconectati“, se arata in memorandum.

Momentan, in cazul facturilor de energie electrica, scadenta este de 15 zile, dar se datoreaza penalitati abia in momentul in care factura este neplatita de 45 de zile. Dupa alte cinci zile se trimite preaviz de deconectare si, in caz de neplata in urmatoarele zece zile, se ajunge la intreruperea furnizarii de energie.

Asadar, distribuitorul de electricitate nu poate taia curentul unui rau-platnic decit daca nu-si achita factura in 60 de zile. In cazul facturilor neplatite la gazele naturale, alimentarea poate fi sistata dupa 45 de zile de la emiterea facturii.

Astfel, potrivit angajamentului fata de FMI, aceste termene, de 60 si respectiv 45 de zile, se vor reduce la 30.