Un american de origine araba, Ahmed A-bu Ali (foto sus), a fost inculpat pentru complot in vederea asasinarii presedintelui american George W. Bush si sustinere acordata retelei al-Qaida. Barbatul, un musulman nascut in Statele Unite, risca 80 de ani de inchisoare. El sustine insa ca este nevinovat.

Tanarul a fost arestat in Arabia Saudita, in 2003, unde a fost plasat in detentie inainte de a fi trimis in SUA, acum cateva zile. Marti, in cadrul unei audieri care a avut loc in fata unui tribunal din Virginia, el a declarat ca a fost torturat in Arabia Saudita si chiar a propus, prin intermediul avocatului, sa ii arate judecatorului cicatricele.

Ahmed Abu Ali a explicat ca era student la Universitatea din Medina in momentul arestarii si ca nu i s-au comunicat niciodata motivele incarcerarii sale. Potrivit inculparii, Ali e acuzat ca a discutat cu un complice despre un proiect de asasinare a lui Bush, cu arma, pe strada sau cu masina-capcana.

Unele din informatiile care au condus la inculparea sa au fost furnizate de alti doi suspecti arestati in Arabia Saudita in legatura cu atentatele de la 12 mai 2003 de la Riyad. incepand din septembrie 2002, Ali l-ar fi informat pe unul dintre complici ca intentiona sa se alature retelei al-Qaida.

El dorea sa conduca operatiuni teroriste si ar fi primit bani de la o persoana care avea legaturi cu gruparea. De asemenea, Ali s-ar fi antrenat in Arabia Saudita in domeniul manuirii armelor si explozibililor, dar si al falsificarii de acte, potrivit justitiei americane.