Petre Roman a fost primul mare lider de partid care a pierdut „totul“ in urma unui congres. Adrian Nastase ar putea fi al doilea. Spectrul anonimatului il bintuie pe fostul premier.

Adrian Nastase, inca – pe hirtie – numarul unu din PSD, este foarte aproape de o iesire din prim-planul partidului al carui zeu a fost in ultimii patru ani.

Visul de a ocupa fotoliul de co-lider s-a spulberat acum trei saptamini cind, dupa o intrunire furtunoasa a activului de partid, s-a decis ca etajele superioare ale formatiunii politice sa fie ocupate de presedintele partidului (si aici se va afla, fara contracandidat, Ion Iliescu) si de presedintele executiv.

O parte, nu foarte mare, este adevarat, a presei a incercat, la momentul respectiv, sa acrediteze ideea unei impacari a celor doua sabii din teaca PSD, dar si ca partidul ar urma sa fie condus de un tandem cu responsabilitati, cel putin, egale. Eroare. Nici vorba de tandem si cu atit mai putin de responsabilitati relativ egale.

De doua zile se pune problema daca Adrian Nastase va reusi sa obtina si rivnitul loc doi in partid. Sansele lui sint foarte mici. Nu pentru ca va avea contracandidati. Sorin Oprescu este un adversar onorabil, dar nu are inca anvergura. De Antonie Iorgovan nu pot sa spun decit ca este un candidat-caricatura.

Si atunci, poate o sa va intrebati: de ce va pierde Nastase si cine il va intrece? Am sa raspund la aceasta intrebare prin a evidentia un element asupra caruia presa si analistii politici nu au insistat, as putea spune chiar ca l-au ignorat. Modalitatea de desemnare a candidatilor la congres ar putea fi cheia alegerilor de la virful PSD.

Sint trei criterii care vor conta: rezultatul alegerilor, numarul de parlamentari obtinut de fiecare filiala judeteana si, abia in ultimul rind, numarul de membri ai fiecarei filiale.

Primele doua criterii il dezavantajeaza net pe Adrian Nastase. Pentru ca rezultate mai bune si mai multi parlamentari au obtinut filialele din Moldova si din Muntenia, filiale care nu mai sint fidele ex-premierului. Nastase este sprijinit de filialele transilvane, considerate filiale mari, dar care, la capitolul rezultate, stau slab.

As putea estima ca doar o treime dintre delegatii la congres vor fi pro-Nastase. Nu stiu daca Moldova si Muntenia (si aici intra si Bucurestiul) vor sustine un adversar puternic al lui Nastase ori vor da un vot „contra“ actualului lider. In acest caz, presedinte executiv ar putea deveni un pesedist nu neaparat emblematic pentru partid, iar Ion Iliescu ar conduce, practic, discretionar.

Fara functia de presedinte executiv, Adrian Nastase nu va mai conta in partid. Si, cum si ultimul sau bastion politic, fotoliul de presedinte al Camerei, este vinat de Alianta D.A., pina la poarta anonimatului politic nu mai sint decit citiva pasi.