Nu soarta, ci consoarta l-a impins pe Adrian Nastase in politica postdecembrista. Pe la inceputul lui 1990, s-a aflat, timp de cateva saptamani, in strainatate. La intoarcere, a constatat cu placuta surprindere ca sotia sa Dana ii mutase cartea de munca de la Institutul de Cercetari Juridice Bucuresti la FSN.

A fost un transfer norocos, fiindca, de-atunci, cartea lui de munca a tot fost carata de cineva ba la Ministerul de Externe, ba la Parlament, apoi la Guvern si, in fine, inapoi, la Camera Deputatilor, al carei presedinte este pentru a doua oara.

Niciodata nu a fost nevoit sa lupte direct cu altcineva pentru o functie publica sau politica, a fost pur si simplu asezat pe ele, fiind mereu liderul de rezerva de langa Ion Iliescu.

Norocul din nascare de care vorbea doamna Dana intr-un interviu din campanie ("parca l-a scapat ma-sa-n fundul curtii") l-a parasit insa in aceasta toamna, cand a pierdut unica batalie politica adevarata din viata sa, aceea pentru Presedintia Romaniei. Acum, este pe cale sa piarda si locul numarul doi in PSD, inainte chiar de confruntarea cu vreun contracandidat.

Antipatia, nemultumirile scrasnite pana la alegeri fata de Adrian Nastase au rabufnit public in PSD, in ultimele saptamani, potentate de reintoarcerea lui Ion Iliescu, hotarat sa impuna propriile reguli in partid.

Antonie Iorgovan, in mai vechi conflict cu actualul presedinte pesedist, il invita fie sa candideze, fie "sa se dea dracului la o parte", nefiind, la urma urmei, "bun nici de portar la PSD".

Trita Fanita, care i-ar purta sambetele fostului premier pentru ca i-ar fi refuzat o ordonanta, i se adreseaza cu o formula minimalizatoare imprumutata de la Traian Basescu, aratandu-i, cu o nota de satisfactie, cum se duce "in jos, pe tobogan". D.I.

Popescu, Sorin Oprescu si Victor Ponta lasa si ei sa se auda critici mai retinute, in timp ce vedeta organizatiei Bucuresti, Marian Vanghelie, ii da cu tifla, iar Marian Oprisan, baronul lui Miron Mitrea, coboara tablourile lui Nastase de pe peretii sediului din Focsani.

Autoritatea presedintelui PSD - atata cata a fost, emanata mai mult de functii decat de propria-i persoana - pare ferfenita in acest moment. Acest declin politic rapid are trei cauze majore. Prima dintre ele, direct imputabila lui Nastase, o constituie pierderea alegerilor prezidentiale care a rasturnat situatia privilegiata a PSD la parlamentare, in favoarea Aliantei D.A.

Multi dintre aceia cu ambitii legate de Putere au trebuit sa inghita hapul amar al Opozitiei, iar acum, deloc surprinzator pentru un partid cu multi "rechini", vor capul responsabilului. A doua cauza consta in revenirea in forta a lui Ion Iliescu. Acesta s-a intors in PSD nu pentru a fi un simplu membru ori onorificul presedinte al acestuia, ci seful cel mare.

Mai feroce decat toti, Iliescu i-a redus la tacere pe aceia care au indraznit sa i se opuna, i-a strans in jurul sau pe nemultumiti, ocupandu-si functia si fara congres. Daca Nastase mai este formal presedintele PSD, Iliescu este conducatorul de facto. in fine, a treia cauza o constituie lipsa capacitatii combative a lui Adrian Nastase.

Toate incercarile de a-l determina sa poarte stindardul reformei si sa lupte pentru presedintia partidului, la Congres, au esuat. "Nu mi se pare logic ca domnul Iliescu sa fie adjunctul meu", se justifica el zilele trecute.

Aceasta retragere - pe care unii o vad ca pe o dovada de fair-play, iar altii ca pe o fatala anemie politica - a dezamagit foarte tare organizatiile transilvanene cu care Nastase s-a intalnit de curand. Ioan Rus, Vasile Dancu si altii i-au reprosat tocmai spiritul necombativ, faptul ca le-a ignorat si sprijinul, si ideile de innoire a partidului.

De fapt, inca presedintele PSD a facut mai mult de-atat: si-a ratat sansa de a deveni cu adevarat lider, coborand din nou in postura de secund al lui Ion Iliescu. Ce ii rezerva soarta, de asta data, lui Adrian Nastase la apropiatul congres nu este foarte limpede.

Deocamdata, el candideaza la functia a doua in ierarhia partidului - presedinte executiv - la care are, pana acum, un singur rival mai serios, pe doctorul senator Sorin Oprescu.

Cum sustinatorii sai - in general oameni din administratie, "strainasi", cu functiile amenintate de criteriile iliesciene de vechime - s-au imputinat, iar adversarii sunt tot mai numerosi, Nastase se poate alege "executiv" doar daca mai vrea Iliescu. Este singura sa sansa. Iar acesta pare sa-l protejeze inca, chiar daca indirect spune ca nu-i place cum a condus, in lipsa sa, partidul.

Si dupa congres, cartea de munca a lui Adrian Nastase ramane la o inalta institutie publica, dar cariera lui politica se poate indrepta spre apus.