Presedintele SUA, George W. Bush, si-a incheiat turneul european cu intrevederea de la Bratislava cu presedintele rus, Vladimir Putin.

Acest ultim punct de pe agenda lui Bush, precum si spatiul ales pentru desfasurarea sa - capitala slovaca, ce aniverseaza la inceputul lui aprilie 60 de ani de cand a fost eliberata de sub ocupatie nazista de catre soldatii sovietici - a determinat presa straina sa remarce ca presedintele american "lasa hopul cel mai dificil pentru final".

Desi intalnirea a debutat in aerul glacial al Bratislavei cu strangeri de mana, zambete si fotografii in curtea Palatului Bratislava, declaratiile iritate premergatoare evenimentului anticipau un dialog destul de inclestat. Intalnirea celor doi presedinti era prevazuta sa dureze 90 de minute. In realitate, ea a fost de trei ore.

La conferinta de presa, cei doi lideri au aparut destul de tensionati, semn ca discutiile nu au fost usoare si, mai ales, departe de a incalzi in mod semnificativ relatiile ruso-americane. La ora inchiderii editiei, destul de putine lucruri discutate ajunsesera la cunostinta presei.

"Nu sunt sigur de ce oamenii sunt atat de interesati de aceasta conferinta", a declarat presedintele american in deschiderea conferintei de presa comune cu liderul de la Kremlin, gluma destinata probabil detensionarii atmosferei extrem de apasatoare ce plutea in aer.

Bush a anuntat ca a cazut de acord cu omologul sau rus asupra faptului ca atat Iranul, cat si Coreea de Nord nu trebuie sa ajunga in posesia armelor nucleare. "Si atunci cand Vladimir Putin promite ceva, isi respecta angajamentele", si-a aratat George Bush increderea in partenerul sau.

De asemenea, cei doi lideri au convenit sa faca demersuri pentru a grabi integrarea Rusiei in Organizatia Mondiala a Comertului. In privinta democratiei Rusiei, Bush a subliniat faptul ca aceste principii au la baza valorile traditionale ale fiecarei tari (preluand astfel afirmatia facuta marti de Vladimir Putin). Intr-adevar, daca in iunie 2001 George W.

Bush ii propunea lui Vladimir Putin "sa scrie istoria impreuna", patru ani mai tarziu, relatiile s-au deteriorat considerabil, impunsaturi diplomatice razbatand cand de la Washington, cand de la Moscova.

Presedintele rus nu poate accepta acuzatiile aduse de administratia americana in legatura cu tendintele sale autoritare (concentrarea puterii spre centru prin numirea de catre presedinte a guvernatorilor, impiedicarea libertatii de exprimare, dezmembrarea companiei Yukos) si este complet inflexibil atunci cand vine vorba de a nu colabora cu Iranul si Siria in domeniul nuclear si al armamentului.

La randul sau, in lumina ultimelor evenimente politice din Ucraina sau Georgia, unde guvernul american se pare ca a coordonat asa-zisele revolutii, Moscova banuieste Washingtonul ca incearca sa-i submineze influenta in spatiul ex-sovietic.

Prin urmare, pentru a largi spatiul de manevra si a gasi totusi un teren comun, intrevederea s-a concentrat mai mult asupra problemelor de securitate: lupta impotriva terorismului, capacitatea Rusiei de a stabiliza zona Caucazului de Nord, perceputa de americani ca un paradis al teroristilor islamisti.

Alaturi de borsul rusesc si de friptura americana, in meniul oficial al summit-ului se preconiza ca va fi abordat dosarul iranian, sirian si nord-coreean, subiecte asupra carora cei doi sefi de stat au pareri divergente.

Astfel, Kremlinul s-ar face vinovat de strangerea relatiilor cu statele din "axa raului", demonizate de SUA: Iranul, caruia Rusia ii ofera, prin pactul semnat in domeniul nuclear, o acoperire periculoasa, Coreea de Nord si Siria, spre care Rusia continua sa trimita rachete antiaeriene.

Presedintele Putin, desi avea la fel de multe de reprosat omologului sau, a venit la acest summit de pe o pozitie defensiva, permitandu-i presedintelui SUA sa stabileasca tonul. Cu toate acestea, noteaza presa rusa, toate eventualele admonestari ale Washingtonului nu vor determina nici o schimbare dramatica in politica Rusiei, fiind exclus orice tip de sanctiuni la adresa Moscovei.

Asa se face ca la Bratislava este de asteptat sa se semneze doar un singur document, respectiv un acord bilateral prin care se va intari controlul asupra pazirii arsenalului nuclear din Rusia (tinand cont si de raportul CIA care avertizeaza asupra disparitiei unei cantitati importante de material nuclear din Rusia) si asupra rachetelor portabile sol-aer, susceptibile de a cadea oricand in mainile

teroristilor.

George Bush crede ca "revolutia portocalie" va ajunge si la Chisinau

Cu cateva ore inaintea intalnirii de gradul zero cu presedintele Vladimir Putin, George W. Bush isi exprima in fata slovacilor adunati in Piata Hviezdozlav din Bratislava satisfactia fata de reusitele "revolutiei portocalii" din Ucraina si "revolutiei trandafirilor" din Georgia. Mai mult decat atat, presedintele SUA s-a declarat increzator ca vor avea loc procese similare (n. red.

- miscari de strada care sa determine schimbarea regimului) si in Republica Moldova.

Liderul de la Casa Alba si-a exprimat increderea ca aceasta tendinta de democratizare va continua cu alegerile legislative care se vor desfasura in Republica Moldova la 6 martie, precum si speranta ca libertatea va ajunge "intr-o buna zi" in Belarus, cea mai izolata si mai putin democratica dintre tarile din regiune.