Localitatea spaniola Ulldecona din Montsia si-a schimbat, in ultima perioada, total configuratia in ceea ce priveste populatia. Municipalitatea din Montsia se afla acum in situatia de a-si traduce comunicatele si pagina de web in limba romana, deoarece numarul romanilor care traiesc aici este destul de mare, incat sa necesite aceasta masura.

Lucrurile au inceput sa se schimbe in Ulldecona, cand, in urma cu patru ani, un nou mare val de imigranti s-a instalat aici, majoritatea provenind din Romania. In prezent, grupul de Romani a ajuns la 700 de persoane. Primaria din Ulldecona considera ca aceasta convietuire intre populatia autohtona si straini este foarte buna.

Totusi, autoritatile se confrunta cu problema ingrijirii medicale, care a devenit insuficienta din cauza cresterii numarului populatiei.

Prin urmare, sunt necesare mai multe resurse in acest sens, lucru de care primaria urmeaza sa se ocupe prin demararea unui proiect special. De asemenea, a fost angajata o persoana originara din Romania care se ocupa de persoanele recent sosite in localitate. Ildico Cilan este nascuta in Transilvania si a venit in Ulldecona in anul 2001.

Acum, ca angajata a Primariei, incearca sa-si ajute concetatenii romani sa-si reglementeze situatia. Pe de alta parte, autoritatile locale afirma ca romanii se integreaza foarte usor si isi gasesc locuri de munca foarte repede, mult mai usor decat alti imigranti din zona.