Zilele acestea, reprezentantii Comisiei Europene se afla in Bucuresti pentru a vedea cum lucreaza Consiliul Concurentei.

"In cadrul unui workshop, organizat la Bucuresti, in perioada 23-25 februarie, impreuna cu reprezentantii Directiei Generale de Concurenta din Comisia Europeana, se va evalua modul in care Consiliul Concurentei lucreaza in aceasta perioada pentru implementarea unor actiuni concrete.

Este vorba despre capacitatea administrativa a Consiliului Concurentei de aplicare a legislatiei, modul in care se aplica legislatia in domeniul concurentei si ajutorului de stat, activitatea pro-activa a institutiei", ne-a declarat Mihai Berinde, presedintele Consiliului Concurentei.

Totodata, vom stabili o modalitate concreta de cooperare bilaterala pentru calitatea deciziilor de ajutor de stat, a mai spus Berinde. Practic, in aceste zile, conducerea Consiliului Concurentei va raporta reprezentantilor Comisiei Europene situatia indeplinirii angajamentelor asumate la inchiderea negocierilor pe capitolul "Concurenta".

Numai in aceasta saptamana, in urma unei investigatii realizate in perioada 5 ianuarie - 4 februarie, Consiliul Concurentei a taiat de la ajutoare de stat un numar de 173 de firme din zonele defavorizate.

Dintre acestea, 97 de societati au primit ajutoare de stat care depasesc limita maxima prevazuta de legislatie si alte 76 de firme nu au realizat investitii in zonele defavorizate in care isi desfasoara activitatea, desi au beneficiat de ajutoare de stat.

Pentru ca au omis sa notifice unele achizitii, societatile Azomures Targu Mures, Grup Feroviar Roman si Continental au fost amendate de catre Consiliul Concurentei cu circa 60 de miliarde de lei. Astfel, Azomures trebuie sa achite o amenda de 52 de miliarde de lei deoarece nu a informat Consiliul Concurentei cu privire la dobandirea controlului asupra societatii Chimpex Constanta.

Grupul Feroviar Roman a fost amendat cu 7 miliarde lei pentru ca a omis sa notifice achizitia firmei Remar Pascani, iar Continental a primit o amenda de 100 milioane lei, din cauza ca nu si-a indeplinit obligatiile de notificare a preluarii firmelor Astoria, Arcasul si Gaiser.

Consiliul Concurentei urmeaza sa implementeze, cu sprijinul partenerilor europeni, concepte noi ale politicii concurentei, cum ar fi: inspectiile inopinate si promovarea politicii de clementa, in cazul unor agenti economici care, desi sunt membri ai unui cartel, coopereaza cu autoritatea de concurenta pentru depistarea acestuia.