Inscrierile copiilor in clasa I trebuie sa se faca pina pe 11 mai, solicita Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC). Parintii au dreptul legal de a opta pentru orice unitate scolara doresc, dar copiii vor fi primiti in limita numarului de locuri. Scolile generale sint obligate sa-i primeasca pe elevii care locuiesc in raza circumscriptiei scolare.

In prezent, oferta scolilor este diversificata, motiv pentru care unele dintre acestea sint mai cautate. In anumite unitati de invatamint se predau limbi straine din clasa I si elevii au acces la computere. De asemenea, parintii pot opta pentru alternative educationale, cum ar fi “step by step” sau Waldorf.

“Legea permite parintilor sa ia decizia la ce scoala isi trimit copiii, pentru ca ei sint responsabili de educatia acestora. Scolile pot decide dupa criterii precum “primul venit, primul acceptat”. Cei care locuiesc in zona scolii vor fi cu siguranta acceptati”, ne-a declarat Viorel Tiganescu, inspector scolar general adjunct al Capitalei.

Termenul-limita: 15 septembrie

In Bucuresti scolile cu semiinternat, unde copilul poate sta pina dupa-amiaza, cind parintii se intorc de la serviciu, sint foarte cautate. La Scoala Centrala, de exemplu, deja nu mai sint locuri libere. Potrivit legii, inscrierea la scoala a copiilor care implinesc sase ani inainte de 15 septembrie 2005 este obligatorie.

Ea poate fi aminata cu un an numai la cererea scrisa a parintilor sau tutorilor legali, care va fi depusa la scoala de care apartin. In clasa I pot fi inscrisi toti copiii care implinesc virsta de sase ani pina la sfirsitul anului calendaristic 2005. Inscrierile se pot face, legal, pina pe 15 septembrie 2005.

Data de 11 mai, avansata de MEC, are numai caracter de recomandare pentru ca scolile sa aiba din timp o situatie cit mai clara a numarului de boboci, astfel incit inspectoratele sa poata calcula necesarul de posturi de invatatori.

Lista posturilor didactice vacante va fi afisata de inspectoratele scolare pina la data de 16 mai 2005, se arata intr-un comunicat al MEC. Pentru asigurarea transparentei, fiecare scoala va afisa numarul de clase disponibile si situatia saptaminala a inscrierilor.