Declaratia ii apartine vicepresedintelui PD, Radu Berceanu, si a fost facuta in cadrul emisiunii “Romania la raport” realizata de Carol Sebastian la Radio MIX. Zvonurile despre o eventual “divort” fata de socialistii europeni a aparut atunci cand Partidul Democrat nu si-a trimis nici un reprezentant la Reuniunea Partidului Socialistilor Europeni (PSE) ce se desfasoara in aceste zile la Stokholm.

Berceanu a declarat ca asteapta lamuriri de la Internationala Socialista in ceea ce priveste sprijinul acordat de aceasta PSD-ului in campania electorala.

“Asteptam clarificarea capitolului anterior” – a adaugat Berceanu, referindu-se la momentul in care presedintele Internationalei Socialiste s-a aflat in vizita in Romania, declarandu-si sprijinul pentru candidatul social-democratilor, Adrian Nastase, in cursa pentru Cotroceni.

Berceanu recunoaste ca “lucrurile s-au cam racit intre partidul Democrat si Internationala Socialista, dar exista canale deschise pentru dialog si depasirea acestei situatii”.

Intrebat daca Partidul Democrat se indreapta spre un alt pol politic european, cum este cel popular european, senatorul democrat declara ca “nu exista nici o decizie in acest sens. Au existat contacte cu persoane de nivel foarte mic din Partidul Popular European. Daca majoritatea din partid hotaraste ca este timpul unei apropieri spre populari atunci se poate vorbi despre acest lucru”.

Prezent in emisiune prin telefon, deputatul PSD Adrian Severin a tinut sa precizeze faptul ca “in toate manifestarile politice Partidul Social European si Internationala Socialista au sprijinit PSD-ul, iar atunci cand s-a pus problema unei apropieri fata de Partidul Democrat, acestia au raspuns ca democratii din Romania nu se arata interesati de acest lucru”.

Adrian Severin a aratat ca neintelegerile dintre Internationala Socialista si Partidul Democrat isi gasesc originea in proiectele publice ale acestei formatiuni, care se indreapta evident spre crestin-democratie, dar si ostilitatii interne si externe dintre PSD si PD.