Institutul National de Statistica a realizat o prognoza economica pentru urmatoarele trei luni, recurgind la un sondaj printre managerii celor mai reprezentative firme din Romania.

Potrivit estimarilor exprimate in luna februarie 2005 de catre managerii societatilor comerciale, se contureaza, pentru urmatoarele trei luni, o crestere a activitatii din industrie, constructii, comertul cu amanuntul si servicii, in raport cu cele trei luni anterioare.

Industrie

In urmatoarele trei luni, volumul productiei din industria prelucratoare va avea o tendinta de crestere, dar de mai mare intensitate decat in lunile precedente (sold conjunctural +33%). Numarul de salariati se estimeaza ca va fi in continuare stabil.

Desi se constata un trend descendent al acestui indicator la intreprinderile mari, cu 500 salariati si peste (sold conjunctural –12%), el este compensat de catre usoarele cresteri prevazute la celelalte grupe de intreprinderi.

Construcii

Conform estimarilor din luna februarie 2005, o data cu iesirea din sezonul rece se va inregistra in activitatea de constructii, pentru urmatoarele trei luni, o tendinta de crestere a volumului productiei (sold conjunctural +25%), corelata cu cea a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +22%).

Referitor la numarul de salariati, se preconizeaza o tendinta de stabilitate pe ansamblul sectorului.

Comert cu amanuntul

Managerii intreprinderilor comerciale care au raspuns la ancheta de opinie estimeaza pentru urmatoarele trei luni, pe total activitate, mentinerea tendintei pozitive a vanzarilor de marfuri (sold conjunctural +22%). Conform previziunilor celor intervievati, situatia economica va fi buna pentru aceasta perioada a anului (sold conjunctural +22%).

Volumul comenzilor de marfuri adresate furnizorilor va inregistra in luna februarie a.c. un sold conjunctural pozitiv (+18%). Preferintele comerciantilor continua sa fie orientate in principal catre produsele de pe piata interna (sold conjunctural +17%).

Nivelul stocurilor de marfuri se mentine aproximativ egal cu nivelul necesar desfasurarii activitatii de comert cu amanuntul. Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele 3 luni o usoara crestere a numarului de salariati din sectorul de comert cu amanuntul (sold conjunctural +8%).

Servicii

Managerii din sectorul de servicii care au raspuns la ancheta estimeaza mentinerea tendintei pozitive, pe total activitate, a cererii de servicii pentru urmatoarele 3 luni (sold conjunctural +20%). Situatia economica din sectorul de servicii a crescut in ultimele trei luni (sold conjunctural +21%).

Cei intervievati din acest domeniu au prognozat pentru urmatoarele 3 luni o tendinta de stabilitate a numarului de salariati (88% din opinii).

Esantionare

Rezultatele au fost obtinute ca urmare a sondajelor de opinie realizate in randul managerilor cu privire la tendintele de evolutie ale activitatii economice, efectuate pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (2502 agenti economici), constructiilor (722), comertului cu amanuntul (1105) si serviciilor (869).

Marimea esantioanelor a fost stabilita astfel incat eroarea medie de estimare sa nu depaseasca intervalul (-8%;+8%). Anchetele de conjunctura sunt realizate de INS in cofinantare, cu contributia Comisiei Europene - DGECFIN (Bruxelles).