Dupa traheotomia ce i s-a facut joi seara, Papa respira fara ajutorul aparatelor, iar medicii afirma ca nu exista semnele vreunei infectii pulmonare.

Medicii dintr-un spital din Roma au efectuat o interventie chirurgicala asupra Papei Ioan Paul al doilea, internat de urgenta din cauza unor dificultati respiratorii. Este a doua oara in rastimp de cateva saptamani ca suveranul este internat in spital:

Intr-o declaratie data joi seara, Vaticanul afirma ca traheotomia a fost incununata de succes. Papa insusi si-a dat consimtamantul pentru efectuarea operatiei.

Buletinul medical de vineri dimineata a confirmat ca plamanii si inima Papei functioneaza normal, dar suveranul pontif nu va putea vorbi cateva zile.

Papa Ioan Paul al doilea a fost internat de urgenta in cursul zilei de joi, la spitalul Gemelli, unde are rezervat un apartament special, suferind de dificultati respiratorii acute.

In astfel de cazuri se impune uneori efectuarea unei traheotomii, care sa usureze respiratia.

Insa faptul ca Papa sufera de mai multi ani de Parkinson face ca acest ultim incident sa fie un motiv de ingrijorare, spune Giuseppe Bruno, profesor de neurologie la Universitatea din Roma:

"Sunt in mod serios ingrijorat, deoarece poate apare intotdeauna ceva neprevazut in cazul unei persoane in varsta, mai ales daca sufera de Parkinson".

Papa Ioan Paul al doilea a parasit spitalul Gemelli, in urma cu doua saptamani, dupa cele zece zile petrecute acolo, in urma complicatiilor survenite dupa o gripa.

De atunci, suveranul pontif a aparut de cateva ori in public, aratand slabit si obosit.

Miercuri a putut fi vazut, prin intermediul unei legaturi video, adresandu-se pelerinilor, dar chiar si atunci respiratia sa parea greoaie.

Medicii sai spun ca de asta data sederea sa in spital va fi una prelungita.

Unul dintre corespondentii BBC afirma ca Vaticanul a cautat sa prezinte

de o maniera cat mai pozitiva starea sanatatii papei, ca sa evite speculatiile potrivit carora suvernaul pontif ar fi atat de bolnav incat nu-si mai poate indeplini indatoririle.

Un purtator de cuvant al Vaticanului a declarat ca Papa poate lua in continuare decizii importante, si va fi vizitat cu regularitate de catre consilierii sai.