Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a deschis in ultima vreme o serie de actiuni care au ca scop informarea privind costurile integrarii in Uniunea Europeana, explicand ce anume trebuie sa faca Romania pentru aceasta integrare.

Traian Basescu a sustinut ca "fiecare dintre romani are de platit un cost" pentru integrarea europeana, iar " ... daca vom ajunge sa fim performanti, 1 ianuarie 2007 nu va fi un soc."

El a mai spus ca, pana acum, oamenii au aflat de la televizor ca integrarea in Uniunea Europeana ar fi o responsabilitate a guvernului, a parlamentului sau a presedintelui, cand de fapt, lucrurile nu stau deloc asa.

"Problema integrarii in Uniunea Europeana devine o problema interna, in primul rand a celor douazeci si doua de milioane de romani si a Guvernului Romaniei", a declarat Traian Basescu.

Lista de obligatii

In ceea ce priveste obligatiile pe care Romania trebuie sa le indeplineasca pentru a fi pregatita de aderare, presedintele a mentionat cresterea preturilor.

"Este o adevarata napasta mediatica - vor creste preturile la energie. Acesta este insa un angajament asumat".

"Sigur, nimeni nu se bucura de faptul ca ne cresc preturile, dar platim factura propriei noastre incetineli din perioada anterioara. Un 1 ianuarie 2007 pe care toti ni-l propunem ca moment de integrare, cu o Romanie nepregatita, inseamna un soc care poate deveni insuportabil pentru comunitatea de afaceri si pentru populatie".

Traian Basescu a mai explicat si situatia de pe piata valutara, avand in vedere ca, in perspectiva integrarii europene, Romania trebuie sa realizeze liberalizarea contului curent.

"Aproape suntem gata, cu toata comunitatea de afaceri, sa ne urcam cu picioarele pe guvernatorul Bancii Nationale".

"Dar leul are valoarea lui de piata, iar prin jocuri ale Bancii Nationale nu mai putem stimula la nesfarsit exporturi care poate sunt neperformante."

Economia este cheia

Concluzia mesajului lui Traian Basescu a fost ca Romania trebuie sa aiba o economie sanatoasa si performanta care sa reziste in Uniunea Europeana.

In acest sens, presedintele a subliniat ca nu factorul politic va conta, ci cel economic.

"Mai sunt inca foarte multi, din pacate si politicieni, care traiesc sub impresia ca pana la urma se va lua o decizie politica si Romania va fi primita".

"Eu va asigur de la inaltimea functiei de presedinte al Romaniei ca nimeni nu va lua nici o decizie politica in favoarea noastra. S-au luat decizii politice continuu, de la Copenhaga si pana acum, dar aici lucrurile se termina".

Campania lansata de Traian Basescu a fost initiata la cateva zile dupa ce Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti a prezentat rezultatele ultimului eurobarometru.

Conform acestor date, romanii sunt cei mai increzatori in Uniunea Europeana, dar si cel mai putin informati in legatura cu institutiile europene, cu functionarea acestora sau conditiile integrarii.