La inceputul lunii erau egali. Acum, Iliescu e pe cai mari, Nastase e in corzi. Cutremurul in PSD continua. In cele doua luni pina la congres se pot intimpla multe surprize. Limitele sint fie o impacare generala, fie o batalie singeroasa.

Dupa „pacea“ dintre Ion Iliescu si Adrian Nastase de la Biroul Executiv din 9 februarie, luptele pentru putere in PSD nu s-au atenuat, desi era de asteptat macar ca ele sa se mute de la centru spre filiale. Atunci, cei doi ajunsesera la o intelegere verbala de a se sustine reciproc.

Cadoul lui Iliescu: presedintia executiva

Nastase agrease planul lui Iliescu ca structura de conducere sa fie compusa din 20-25 de persoane, dintre care 5-7 vicepresedinti, restul fiind simpli membri, reprezentanti ai unor structuri locale ale partidului.

La rindul sau, Iliescu consimtise la existenta functiei de presedinte executiv - tacit rezervata lui Nastase - la principiul competitiei libere, pentru functiile secundare, si la necesitatea ca linia a doua a liderilor PSD sa fie formata din persoane tinere si credibile. Singura miza importanta raminea functia de secretar general, pentru care existau mai multi pretendenti.

Dar „pacea“ de la 9 februarie s-a dovedit a fi doar un armistitiu fragil. In cele doua saptamini care au trecut de atunci, prin mutarile efectuate, ambele parti au facut tot posibilul sa-si intareasca pozitia unul in dauna celuilalt. Rezultatul: Iliescu cistiga net, Nastase ajunge in corzi.

Plimbindu-se prin Ardeal, Nastase incendiaza partidul

Toate incercarile sale de a recuceri PSD nu au reusit decit sa-i intarite pe adversarii sai din partid, pina atunci mai mult sau mai putin vizibili. Tentativa sa de a-l propulsa pe Ioan Rus ca secretar general al PSD l-a enervat de-a dreptul pe Ion Iliescu, care l-a mutat pe Sorin Oprescu in pozitia de contracandidat al lui Nastase la functia de presedinte executiv.

Oprescu, si el furios pentru ca Nastase submina organizatia PSD Bucuresti, aruncind indoieli asupra lui Marian Vanghelie, candidatul nominalizat de aceasta, a acceptat sa intre in jocul lui Iliescu.

Ideea de competitie, tratata la misto de oamenii lui Iliescu

Mai mult, Oprescu, explicindu-si candidatura, spune ca are aceeasi viziune ca si Miron Mitrea, Dan Ioan Popescu, Doru Ioan Taracila si Victor Ponta asupra structurii de conducere a PSD. Tradus, toti cer de fapt acelasi lucru: Nastase sa nu mai fie deasupra lor, ci cel mult egalul lor.

Suparat pe Iorgovan, care l-a atacat dur, Nastase critica zgomotos initiativa acestuia, care, alaturi de mai multi senatori PSD si cu acordul explicit al lui Iliescu, depusese la Parchet un denunt impotriva lui Traian Basescu. Disputa se aprinde cind senatorul Iorgovan anunta nervos ca va candida contra lui Nastase pina in pinzele albe.

Toate aceste atacuri il aduc pe Nastase in situatia de a nu mai fi sigur de ocuparea functiei de presedinte executiv.

Iliescu, dispus sa arunce partidul in aer

Incurajat de slabiciunea lui Nastase, Iliescu a scos din sertarul biroului sau din fostul CC al PCR doua idei care au zdruncinat intreg partidul. Prima i-a dictat-o lui Octav Cozminca sub forma de propuneri privind limita de vechime in PSD pe care trebuie sa o indeplineasca doritorii de galoane si functii.

A doua, pe care a expus-o drept „emanatie“ a maselor pesediste de la sectorul 1, este aceea ca orice membru de partid care vrea sa candideze la o functie in partid trebuie sa isi depuna o declaratie de avere, insotita de justificari riguroase asupra felului in care a strins-o. Ca prea sint multi ciocoi in partid, spune fostul sef al statului.

Dar adevarata tinta a acestei mutari este chiar „ciocoiul“ Adrian Nastase.

Surprizele vin de la ardeleni

In acest moment, Adrian Nastase este aproape izolat. Ultima lovitura avea sa vina din Ardeal, zona pe care se baza cel mai tare. Dezamagit de starea de noncombat in care s-a plasat Nastase, Grupul de la Cluj condus de Ioan Rus este pe cale de a-l abandona pe Nastase, pregatindu-se sa lupte pentru functiile de conducere cu Iliescu si oamenii sai.

„Chiar daca nu vom cistiga acum meciul, nu ne vom lasa calcati in picioare“, ne-au declarat unii dintre ei. Altii proiecteaza un candidat puternic si pentru pozitia de presedinte executiv, care sa-l concureze serios pe Nastase. De altfel, liderul clujean Vasile Puscas a anuntat ieri ca organizatiile din Transilvania il vor sustine pe Ioan Rus daca va candida la presedintia PSD.

Pe de alta parte, sustinatorii lui Iliescu considera ca nu va exista o batalie pentru functii la congres. „Luptele vor fi pina la congres. Se va transa situatia prin negocieri si compromisuri, intrucit nimeni nu isi risca pozitia in partid intr-o competitie interna“, ne-au declarat mai multi dintre sustinatorii lui Iliescu. Fiecare lider va trage o linie.

In functie de sprijin, va anunta ca se retrage, ca il sprijina pe altul si asa mai departe.

Cozminca, impaciuitoristul

Presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca, va sustine tandemul Ion Iliescu - Adrian Nastase pentru functiile de presedinte, respectiv presedinte executiv. Octav Cozmanca a declarat ieri ca „nu are nici o indoiala in privinta sanselor ca cei doi sa ajunga in virful structurii de conducere a PSD“. El a reiterat ideea vechimii in partid drept criteriu pentru accesul la functii.

Potrivit lui Cozmanca, vechimea necesara pentru a accede in functia de presedinte al PSD va fi de 7-8 ani, iar pentru vicepresedinti de 4-5 ani.