Filmul, realizat de Peter Van Sant, relateaza recuperarea unei fete dintr-un bordel din Berzei

Un film despre sclavia sexuala, realizat in Romania, va fi difuzat asta-seara de reteaua americana de televiziune CBS. La realizarea peliculei a participat si un jurnalist de la “Evenimentul zilei”.

Filmul va fi dat pe post in celebra emisiune de investigatii “48 Hours” si este realizat de unul dintre foarte cunoscutii corespondenti ai CBS, Peter Van Sant. Pelicula surprinde recuperarea dintr-o retea de prostitutie a unei fete, Nicoleta, pentru care CBS a platit 1.800 de dolari.

Materialul a pornit de la un “Reporter incognito” mai vechi, publicat in “Evenimentul zilei” si difuzat de Prima TV pe 11 februarie 2003. “Realizasem o “camera ascunsa” asemanatoare si am vrut sa vedem care mai este situatia”, isi aminteste Daniel Neamu, jurnalist la “Evenimentul zilei”.

La vremea respectiva, politia raspunsese foarte bine la materialul nostru, insa dupa o scurta cercetare ne-am dat seama ca zonele cu prostituate - Matasari, Matache, Plevnei, Gara de Nord - se umplusera din nou de pesti si fete.”

Impreuna cu inca un jurnalist roman, Neamu a contactat CBS, care a trimis in Romania o echipa formata din producatorul Miguel Sancho, corespondentul Peter Van Sant si operatorul Harry Bautista. “Ne-am dus in zona rau-famata de pe Berzei, la un bordel aflat vizavi de Piata Matache”, povesteste Neamu.

“Am inceput negocierile cu pestii, un barbat si o femeie, care s-au prezentat drept Costel si Nadia. Le-am spus ca am un american bogat care vine in Romania pentru sase luni si vrea pur si simplu sa cumpere o fata, care sa-i fie sclava, sexuala si din toate punctele de vedere.” Prin negocieri, Neamu a coborit pretul Nicoletei de la 2.000 la 1.800 de dolari.

A urmat cutremurul

Negocierea a avut loc in seara de 27 octombrie, iar la un moment dat s-a facut ora 23.34. Adica a ultimului cutremur intens din Romania. “Era sa murim ca prostii”, isi aminteste Daniel Neamu. “Sandramaua in care functiona bordelul se scutura din toate incheieturile, era ingrozitor. Costel tocmai mi-o prezenta pe Nicoleta si ii dezgolea diferite parti ca sa ne convingem ca e in regula.

Biata fata n-a avut nici o reactie la cutremur.”

Dupa ce a fost cumparata de CBS, Nicoleta a fost dusa la Fundatia Reaching Out, condusa de Iana Matei. Tinara se integreaza foarte usor si a invatat croitorie pentru a-si cistiga existenta.