Romania va avea pana in 2009 un Parteneriat Strategic de tara cu Banca Mondiala. Parteneriatul va consta in finantarea unor programe care vor sprijini integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Bazele parteneriatului au fost puse intr-o intalnire a membrilor guvernului Romaniei cu reprezentantii Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene.

Premierul Calin Popescu Tariceanu spune ca programele care vor fi incluse in Parteneriatul Strategic cu Banca Mondiala vor fi definitivate pana in luna iulie cand este preconizata semnarea acestui acord.

Premierul Calin Popescu Tariceanu spune ca un al doilea obiectiv al Parteneriatului cu Banca Mondiala este consolidearea, in perioada 2007-2009, a pozitiei Romaniei de membru al Uniunii Europene.

Seful biroului Bancii Mondiale la Bucuresti, Owaise Saadat a mentionat ca Parteneriatul cu Romania este posibil deoarece Romania ete vazuta acum de comunitatea internationala ca o tara in care nu exista rezerve fata de reforme.

Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti a apreciat sprijinul acordat romaniei de Banca Mondiala dar a adaugat ca aderarea la Uniune nu inseamna numai ci si asumarea de catre Romania a unor valori europene.

Printre proiectele prezentate si discutate cu expertii Bancii Mondiale au fost cele privind modernizarea infrastructurii sistemului judiciar prin continuarea informatizarii, asigurarea de conditii mai bune de munca pentru functionarii publici, crearea Agentiei pentru Managementul Datoriei Publice, reabilitarea canalului Dunare-Marea Neagra

si introducerea functiei de "city-manager" pentru a separa astfel in administratia locala puterea politica de atributiile administrative.

Reprezentantii Bancii Mondiale si cei ai Guvernului Romaniei au discutat si proiecte referitoare la modernizarea sistemelor de incalzire centralizata sau protectia mediului in anumite zone.