De cinci luni, Legea statutului magistratilor incalca grav interesele presedintelui Curtii Supreme. Interesele domnului Popa impun ca acesta sa fie si decan cu carte de munca la o facultate privata, si presedinte al instantei supreme, ceea ce legea interzice. Nicolae Popa are patru motive pentru a justifica aceasta situatie, insa nici unul prevazut de lege.

In situatia sa mai sint doi magistrati: seful Sectiei Civile de la Curtea Suprema si procurorul general de la Alba.

Din toamna anului trecut, Legea statutului magistratilor a introdus o noua interdictie pentru judecatori si procurori. Acestia au dreptul sa fie profesori universitari, dar nu mai au voie sa ocupe functii de conducere in institutiile de invatamint superior.

Interdictia deriva, pe de o parte, din articolul 102, care spune ca magistratii care au, la data intrarii in vigoare a legii, norma de baza la universitati au obligatia ca, incepind cu anul universitar urmator, sa-si transfere norma de baza la instanta sau Parchetul la care functioneaza, ori sa renunte la calitatea de magistrat.

Legile educatiei aduc alte restrictii

Pe de alta parte, pentru a ocupa o functie de conducere, un profesor universitar trebuie sa aiba norma de baza in universitatea la care preda, prevederi incluse atit in Legea invatamintului, cit si in Legea privind acreditarea institutiilor de invatamint superior.

Ioan Mihailescu, presedintele Consiliului National de Evaluare si Acreditare Academica, sustine ca, in acest context legislativ, magistratii pot ramine profesori la facultatile de drept, dar in aceste conditii sint platiti pentru fiecare ora pe care o predau. Statutul magistratilor a intrat in vigoare pe 27 septembrie anul trecut, iar „anul universitar urmator“ a inceput pe 1 octombrie.

Nu toti cei care ocupau si functii de conducere in universitati s-au grabit sa se conformeze.

Slalom printre doua legi

Nicolae Popa, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, este si acum decan la Facultatea de Drept de la Universitatea particulara „Nicolae Titulescu“. In momentul in care l-am contactat, Nicolae Popa a negat insa ca s-ar afla in incompatibilitate si a incercat sa argumenteze acest lucru prin patru explicatii diferite.

Mai intii, Popa a sustinut ca anul universitar a inceput la 15 septembrie 2004, iar statutul magistratilor a intrat in vigoare pe 27 septembrie, deci obligatia de a-si transfera norma de baza la instanta suprema s-ar impune abia in toamna acestui an. Orice student stie insa ca anul universitar incepe la 1 octombrie, iar pe 15 septembrie incep cursurile scolilor generale si ale liceelor.

In aceste conditii, „anul universitar urmator“ la care face referire legea a inceput anul trecut, la 1 octombrie, data la care Nicolae Popa era obligat sa aleaga: sau decan la Facultatea de Drept, sau magistrat.

Maestru in pseudoargumente

„Cartea de munca si norma de baza se vor desfiinta in 2007, cind vom intra in Uniunea Europeana, pentru ca sint niste aberatii“, a incercat pentru a doua oara Nicolae Popa sa-si limpezeasca situatia.

Cind a aflat ca, deocamdata, nu sintem in UE, ne aflam abia in 2005, iar cartile de munca nu au fost desfiintate, presedintele instantei supreme a recurs la o a treia tentativa: „Inainte sa vorbim despre incompatibilitati, trebuie ca autoritatile competente sa decida cum trebuie interpretata aceasta prevedere care se refera la norma de baza.

Dupa aceea voi clarifica si situatia mea, ba poate chiar inainte“, a spus Nicolae Popa, fara sa precizeze care ar fi acele autoritati competente.

In sfirsit, o ultima explicatie ne-a oferit Nicolae Popa in cursul zilei de ieri, prin intermediul purtatorului de cuvint al ICCJ, judecatoarea Madalina Buta: „Presedintele ICCJ, Nicolae Popa, este de parere ca legea nu prevede un termen clar pina la care poate opta pentru una din cele doua functii si mai are timp sa aleaga pina la sfirsitul acestui an universitar“.

Totusi, legea spune destul de clar ca alegerea se face la inceputul si nu in cursul anului universitar.

Procuror general, prodecan, sef de catedra

Intr-o situatie similara celei a lui Nicolae Popa se gaseste si Danut Cornoiu, presedinte la Sectia civila si de proprietate intelectuala la Inalta Curte, care este in acelasi timp si sef de catedra la Facultatea de Drept a Universitatii „Spiru Haret“ din Rimnicu-Vilcea. Cu Danut Cornoiu nu am reusit sa luam legatura pentru comentarii.

Recordul la cumul de functii il atinge Vasile Luha, procuror general la Parchetul de pe linga Curtea de Apel din Alba-Iulia. El este in acelasi timp si prodecan la Facultatea de Drept a Universitatii de stat „1 Decembrie 1918“ din Alba-Iulia si sef de catedra in cadrul Universitatii particulare AISTEDA.

Cind l-am rugat sa comenteze cumulul de functii pe care il are, procurorul Luha a avut o reactie mai interesanta decit presedintele Curtii Supreme. El ne-a lasat sa-i explicam despre ce e vorba, pentru ca in final sa spuna sec: „Nu am ce sa comentez, sinteti liberi sa scrieti ce vreti, nu dau interviuri la presa“.

In Statutul magistratilor se arata ca „orice incalcare a prevederilor legale referitoare la incompatibilitati si interdictii privind magistratii“ constituie abatere disciplinara si este sanctionata de Consiliul Superior al Magistraturii.

Simona Gheorghe, Narcis Iordache