Reformistii trebuie sustinuti sau reforma va esua inca o data

Mai multe organizatii neguvernamentale afirma ca ministrii justitiei si

finantelor trebuie sprijiniti in lupta cu grupurile de interese din justitie

si afaceri

Organizatiile semnatare ale acestui document, isi arata ingrijorarea fata de atacurile concertate contra ministrilor justitiei si finantelor, chiar in zilele in care acestia au inceput lupta cu grupurile de interese din justitie si afaceri.

Societatea civila saluta prima executare curajoasa de datorii ale unor mari firme, inclusiv de presa, ca si incercarea de a face transparent felul in care opereaza Parchetul General, institutie care nu se bucura de credibilitate la nivelul publicului, si care ar trebui sa fie prima

interesata in a se reforma.

Aceste gesturi curajoase ale ministrilor reformisti nu sint indreptate

contra unor persoane sau firme anume, ci contra unui mod discretionar de a opera al organelor de stat, si pentru a reusi in incercarea fundamentala a unui stat de drept: aceea de a demonstra ca persoanele si firmele sunt egale in fata legii.

Este in interesul public ca practicile netransparente si arbitrare din justitie si ale organelor de control fiscal sa fie expuse opiniei publice si eliminate.

Aceasta lupta nu poate fi usoara. Cei care vor sa fie deasupra legii au

mijloace financiare si retele de influenta, si vor lupta pentru a-si apara

privilegiile. Exista suspiciuni ca aceasta campanie de presa orientata

impotriva celor doi ministri este initiata si alimentata de catre grupuri de interese economice si politice care se vad amenintate de faptul ca legile incep sa le fie aplicate si lor.

Ca aparatori ai unei agende transparente pusa in slujba interesului public, solicitam Presedintiei, Parlamentului si Guvernului sa aplice cu fermitate mandatul care le-a fost incredintat, sprijinind pe cei care infaptuiesc reforma.

Acestia au nevoie, pe linga sprijinul societatii civile, si de sprijinul politic total al celor care le-au incredintat atit de dificilele misiuni pe care ei incearca sa le puna in aplicare.

Semnatari

Agentia de Monitorizare a Presei - Academia Catavencu

Alianta Civica

APADOR-CH

Asociatia Pro Democratia

Centrul pentru Jurnalism Independent

Centrul pentru Resurse Juridice

Grupul pentru Dialog Social

Societatea Academica din Romania

Fundatia pentru o Societate Deschisa

Transparency International