Producatorii agricoli care folosesc motorina subventionata in alte scopuri decat pentru lucrari agricole vor fi exclusi din categoria beneficiarilor si obligati sa restituie fondurile alocate pentru carburantul respectiv, a anuntat ieri ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur.

"Subventia pentru motorina (5.000 de lei/litru - n.n.) va fi acordata in trei etape: la infiintarea culturilor, la intretinerea lor si la recoltare.

Daca motorina nu va fi folosita strict pentru prima etapa, respectivii producatori nu vor mai beneficia de subventie pentru etapele urmatoare si vor fi obligati sa restituie suma primita de la buget", a declarat Flutur.

Guvernul a aprobat, in sedinta de ieri, normele metodologice de acordare a subventiei.

Beneficiarii ajutorului de stat sunt proprietarii de terenuri agricole pe care le exploateaza individual, crescatorii de animale, societatile si asociatiile familiale, firmele comerciale cu profit agricol, arendasii si concesionarii de terenuri agricole, institutele si statiunile de cercetare-dezvoltare si invatamant cu profil agricol, precum si unitatile de cult.

Tot ieri, Executivul a aprobat o ordonanta care stabileste ca subventiile pentru cultivarea terenurilor arabile de pana la cinci hectare vor fi acordate sub forma unor bonuri valorice personalizate, care vor fi tiparite la Imprimeria Nationala. Acestea vor avea ca destinatie stricta cumpararea de seminte, ingrasaminte chimice si pesticide.

"Verificarile noastre in teritoriu arata ca, partial, banii s-au evaporat si nu au ajuns la destinatie.

Auditul pe care il desfasuram la nivelul unor directii agricole judetene arata ca nu s-a urmarit, in mod corespunzator, modul de utilizare a banilor si am considerat ca este mai corect si eficient sa putem conditiona cumpararea unor produse de stricta necesitate pentru agricultura", a explicat Flutur decizia Guvernului.

Potrivit acestuia, producatorii agricoli urmeaza sa primeasca a doua transa a sprijinului financiar pentru cultivarea terenurilor, in valoare de 1,5 milioane lei pe hectar, la jumatatea lunii martie, dupa ce in toamna anului trecut au intrat in posesia unui milion de lei pe hectar.