Pista rusa, "uitata" temporar de cei care ancheteaza otravirea misterioasa a presedintelui ucrainean, Viktor Iuscenko, revine in atentia autoritatilor de la Kiev. Potrivit presei ucrainene, citata de cotidianul francez "Le Monde", in aceasta poveste, care a facut valuri in timpul campaniei electorale din Ucraina, dar si dupa, ar fi implicat un consilier politic apropiat de Kremlin.

Ar exista si dovezi care sa sustina aceasta idee: inregistrarea unei convorbiri telefonice intre un reprezentant al Kremlinului si un barbat de la Kiev, un apropiat al serviciilor secrete ucrainene (SBU), discutie care il incrimineaza pe consilierul politic rus Gleb Pavlovski.

Potrivit purtatorului de cuvant al procurorului general ucrainean, procurorul sustine ca a recunoscut vocile de pe caseta si ca materialul este analizat. La randul sau, Volodimir Ariev, angajat al postului ucrainean de televiziune Kanal 5, care a predat caseta anchetatorilor, afirma ca omul de la Kiev i-a spus contactului sau de la Moscova ca otravirea a fost ideea lui Pavlovski.

"Obiectivul era desfigurarea lui Iuscenko, nu uciderea sa", a adaugat jurnalistul, care este convins ca membri ai serviciilor secrete ruse ar fi implicati in aceasta afacere. Inregistrarea a fost realizata in noiembrie, la mai multe saptamani dupa otravire, si predata postului Kanal 5.

In Ucraina a fost vazuta ca o modalitate de discreditare a lui Gleb Pavlovski, care a lucrat pentru campania candidatului sustinut de Rusia, Viktor Ianukovici. Contactat telefonic la Moscova, Pavlovski a declarat ca este vorba de un complot, dar si-a exprimat convingerea ca noul regim ucrainean, desi foarte politizat, nu va lua in serios aceasta pista.

Iuscenko sustine ca a fost otravit in timpul unei cine la 5 septembrie 2004 de catre membri ai serviciilor de securitate ucrainene. Simtindu-se foarte rau la doar o zi dupa celebra cina, el a fost spitalizat de urgenta in Austria, medicii stabilind abia dupa trei luni ca politicianul a fost otravit cu dioxina. Iuscenko a aratat cu degetul regimul lui Leonid Kucima.

Indiferent de autorii actiunii, "misiunea" a fost indeplinita, iar fata liderului de la Kiev poarta inca marca otravii. Daca ucrainenii sunt sceptici in privinta unui eventual rol jucat de Gleb Pavlovski, zvonurile referitoare la o participare a serviciilor secrete ruse par aproape o certitudine.