Potrivit raportului anual privind drepturile omului in Romania, intocmit de Departamentul de Stat pe anul 2004, independenta presei a fost una dintre cele mai mari probleme cu care s-a confruntat tara noastra. Actiunea si lipsa de actiune a guvernului au restrins libertatea de exprimare si a presei, se arata in raport.

„In timpul anului, a existat o metoda de intimidare, hartuire si violenta impotriva jurnalistilor care au scris critic la adresa activitatilor guvernului sau a oficialitatilor guvernamentale si din partidul aflat la conducere“.

Raportul mai arata ca, desi Constitutia prevede existenta unei justitii independente, „in practica, justitia a ramas expusa la influenta politica. Coruptia pe scara larga a ramas o problema, desi guvernul a adoptat initial, dar numai partial, pasi pentru solutionarea problemei“.

Raportul precizeaza ca „un serviciu de informatii interne evalueaza pericolele la adresa securitatii nationale, dar nu dispune de puteri de aplicare a legii“. Departamentul de Stat sustine ca intre problemele inregistrate in domeniul drepturilor omului figureaza cazuri in care politia a batut detinuti sau a folosit o forta excesiva impotriva romilor.

Hartuirea minoritatilor sexuale si religioase, violentele si discriminarile la adresa femeilor, precum si restituirea proprietatilor confiscate in timpul regimului comunist au ramas, de asemenea, nesolutionate.