Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca ofera subventii de 1.926 de miliarde de lei angajatorilor care vor incadra in munca someri defavorizati, in special patronilor care vor angaja tineri absolventi.

Noul presedinte al ANOFM, Silviu Bian, a declarat pentru „Cotidianul“ ca, in acest an, angajatorii care vor incadra in munca someri defavorizati vor primi subventii in valoare totala de 1.926 de miliarde de lei. „Aproape 60% din subventii, adica 1.162,5 miliarde de lei, vor fi acordate patronilor care vor angaja tineri absolventi.

Celelalte 763,5 miliarde de lei le vor primi angajatorii care vor incadra in munca someri peste 45 de ani, intretinatori unici de familie, femei, romi si persoane care mai au trei ani pina la pensie. Fata de 2004, subventiile au crescut cu aproape 85%, iar cei mai multi bani vor merge catre incadrarea tinerilor absolventi“, precizeaza Silviu Bian. Potrivit Legii nr.

107/2004, care modifica si completeaza Legea nr. 76/2002, privind sistemul asigurarilor de somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, pentru angajarea unui tinar absolvent al unei scoli profesionale angajatorul primeste lunar, timp de un an, o subventie in valoare de un salariu de baza minim brut pe tara, 1,2 salarii pentru absolventii de liceu si 1,5 salarii pentru licentiati.

Un salariu minim brut pe tara, timp de un an, se acorda si pentru incadrarea in munca a unui somer de peste 45 de ani, a unui intretinator unic de familie, a unei persoane cu handicap, a unui rom si a unui somer care mai are trei ani pina la pensie. Si in 2005, studentii la zi ai facultatilor de stat sau private care vor sa-si inceapa o afacere vor beneficia de un regim privilegiat.

Ei vor putea sa ia credite cu dobinda subventionata, de doar 25% din dobinda de referinta a BNR.

Indemnizatie de somaj proportionala cu cotizatia

In urmatoarele luni, articolul privind acordarea indemnizatiei de somaj din Legea nr.76/2002 va fi modificat. „Modificarea cuantumului indemnizatiei de somaj va fi facuta in functie de stagiul de cotizare si contributia la bugetul asigurarilor de somaj.

Cuantumul indemnizatiei de somaj va fi o suma fixa, lunara, neimpozabila, care va reprezenta 75% din salariul de baza minim brut pe tara, la care se va adauga, in functie de stagiul de cotizare, o suma reprezentind un anumit procent din media salariului brut realizat in ultimul an. Acest procent va fi stabilit prin lege“, explica Silviu Bian.

Principala decizie pe care noul presedinte al ANOFM vrea sa o ia in urmatoarea perioada se refera la modificarea legii de organizare a agentiei. „Intentionam sa cream autonomie decizionala si de conducere la ANOFM, vrem ca agentia sa fie ordonator de credite“, afirma Bian.