Peste 9.000 de angajati ai companiilor de stat care inregistreaza pierderi vor fi disponibilizati in acest an. Ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, spune ca masura respectiva a fost convenita cu FMI.

Pentru 9.069 de angajati din cele 53 de societati de stat monitorizate de Fondul Monetar International procesul de reforma se va concretiza in 2005 in drumuri batute la oficiile de somaj. Reprezentatul guvernului a afirmat ca s-a luat acesta decizie pentru a se diminua pierderile si arieratele inregistrate de companiile in cauza.

Ministrul Muncii a precizat ca numarul de angajati disponibilizati si unitatile in care vor fi operate reducerile de personal vor fi stabilite de fiecare minister in parte, pentru unitatile pe care le coordoneaza, in functie de bugetul aflat la dispozitie.

Pentru ceilalti angajati, daca vestea buna este aceea ca nu vor avea parte de concedieri, vestea proasta este ca vor beneficia de cresteri salariale de numai 4%. Cu toate acestea, citeva dintre societatile de pe lista FMI vor avea fonduri salariale ceva mai mari, spune ministrul Barbu.

„Sint unele companii in cazul carora, in functie de cresterile anterioare acordate si de disponibilizarile din anii anteriori, suma va fi mai mare“, a declarat oficialul Executivului.

Cine sint greii

Societatile monitorizate sint in subordinea ministerelor Economiei, Transporturilor, Justitiei, de Interne, Comunicatiilor, Agriculturii, Mediului, Culturii, precum si in cea a Bancii Nationale a Romaniei si a Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului.

Numele grele de pe lista sint: Termoelectrica, CFR, Metrorex, Electrica, companiile din minerit, Electroputere Craiova, Tractorul Brasov etc. In ciuda faptului ca, duminica, premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca in sedinta de ieri a Guvernului urma sa ia in discutie modificarile pentru Codul Fiscal, Executivul a aminat-o pentru o sedinta viitoare.

Dupa negocierile avute cu FMI luna trecuta la Bucuresti, Ordonanta de urgenta prin care s-a introdus cota unica trebuie modificata in sensul cuprinderii noilor taxe si impozite. Recent, ministrul de stat Adriean Videanu a declarat ca Executivul va reduce in acest an subventiile acordate intreprinderilor care produc pierderi.

Videanu a spus ca multe dintre ele sint extrem de ineficiente, iar subventiile respective nu fac altceva decit sa leneveasca managementul. In minerit, de exemplu, subventiile vor fi diminuate in 2005 cu 30% fata de nivelul anului trecut.

In 2007, sprijinul statului sub forma de subventii va fi eliminat complet. Cistigul la bugetul de stat in 2005, ca urmare a acestor reduceri, este de 3.000 de miliarde de lei.