Tot mediul economic se asteapta la cresteri de preturi in urmatoarele trei luni, in toate sectoarele. Cu toate acestea, directorii apreciaza ca activitatea economica nu se va diminua, ci, dimpotriva, se asteapta la vinzari mai mari sau cel putin egale cu cele din ultimele trei luni.

Managerii companiilor care activeaza in industrie, constructii, comert si servicii anticipeaza pentru urmatoarele trei luni o crestere a preturilor si tarifelor in aceste sectoare, potrivit datelor Institutului National pentru Statistica (INS).

Institutia precizeaza ca rezultatele au fost obtinute ca urmare a sondajelor de opinie realizate in rindul managerilor. Au fost chestionate aproape 5.

200 de persoane. Cresterea de pret la produsele finite, estimata de directori, este generata in principal de cresterea tarifelor la energie. Amintim ca la 1 ianuarie s-au scumpit gazele naturale si energia electrica. Costurile companiilor vor deveni si mai mari de la 1 aprilie, o data cu o noua majorare de tarif la gaze.

La cresterea acestora se adauga si majorarile de accize, care se vor resimti, punctual, in scumpiri in unele sectoare economice (in special tutun si alcool). Estimarea unei cresteri generalizate a preturilor este alimentata si de politica de accizare a carburantilor, care sint un „motor“ de crestere a preturilor pentru toata economia.

Dat fiind ca euro s-a devalorizat rapid fata de leu, exista posibilitatea unei cresteri a accizelor la carburanti peste nivelul prognozat in aprilie, tocmai pentru ca, in lei, incasarile din accize sa fie mai mari.

Economia va creste

Cu toate ca prognozeaza scumpiri, managerii estimeaza cresterea activitatii in urmatoarele trei luni fata de intervalul precedent. Astfel, din datele INS rezulta ca industria prelucratoare prognozeaza o crestere a productiei, iar majoritatea celor din servicii considera ca tendinta pozitiva a cererii se va mentine si in urmatoarele trei luni, la fel ca si cea mai mare parte a comerciantilor.

Activitatea din sectorul de constructii va creste datorita iesirii din sezonul rece.