La ora actuala, sanii nu mai sunt ascunsi. Ei apar pe copertele revistelor, in filme si chiar la rubrica meteo. Aproape ca nu exista vedeta care sa nu-si afiseze decolteul generos, siliconat sau nu.

Sanii trebuie sa fie in armonie cu restul trupului. "Este greu de spus ce inseamna sani mari si sani mici. Aici intervine parerea fiecaruia. Ce este mare pentru unii inseamna mic pentru altii si invers. In medicina nu exista masuratori standard ale corpului, asa cum sunt 90-60-90 in moda. Si nici nu incercam sa categorisim un san urat, un san frumos, un san normal.

Sanii trebuie sa fie proportionali cu restul corpului. Sanii bine proportionati au avantajul ca asigura un aspect estetic pronuntat", este de parere dr. Andrei Carantino, medic primar chirurgie plastica la Spitalul Clinic de Urgenta "Bagdasar-Arseni". In afara de dimensiune, un san frumos este un san care nu este lasat, care are un contur regulat.

Voluminosi vs atrofici

Sanii prea mari sunt deseori jenanti, iar metodele chirurgicale de reducere reprezinta o solutie eficienta pentru femeile care percep acest lucru ca pe un adevarat handicap. Sanii voluminosi le deranjeaza pe femei atunci cand fac sport sau cand doresc sa poarte anumite haine. De altfel, gasirea unor sutiene, bluze sau rochii pe masura este o problema.

Atunci ele au o anumita jena in societate si sufera din cauza disconfortului psihic. Doresc sa mascheze acest lucru si adopta o pozitie cu umerii adusi in fata sau se imbraca cu haine largi. Sanii foarte mari au si dezavantaje din punct de vedere al sanatatii. La un moment dat apar dureri si modificari ale coloanei vertebrale din cauza sanilor mari.

Chirurgul Andrei Carantino spune ca sanii se reduc prin eliminarea din tesutul gras al glandei mamare si din tegument.

Femeile care au sanii mici isi gasesc mai usor lenjerie si imbracaminte potrivite. Dar cand sanii sunt foarte mici, atrofici, femeile sunt nemultumite de aspectul lor si recurg la chirurgia estetica pentru marirea sanilor. Principalul dezavantaj al sanilor mici este legat de aspectul estetic. Uneori insa, femeile care au sanii mici pot avea probleme cu alaptarea copiilor.

Din cauza mamelonului prea mic sau retras in interior, ele nu pot alapta. Mai rar exista si cazuri cand femeile cu sani normali isi doresc sani foarte mari din diverse motive: fie ca asa sunt iubite mai mult de parteneri, fie ca asa au vazut in filme, fie ca lucreaza intr-un anumit domeniu. Ele isi aleg implanturi mamare in functie de dorinta.

Pentru stabilirea unui tip de implant mamar se fac anumite calcule ale proportiilor corpului. Se masoara distanta dintre mameloane, diametrul areolei mamare, diametrul sanului, distanta de la clavicula la mamelon, distanta de la linia sternala si fiecare mamelon. Se pot face calcule si in functie de lungimea bratului. Potrivit dr.

Carantino, intotdeauna se stabilesc niste proportii, astfel incat sa avem in final un san cu aspect frumos, un contur regulat, mameloanele sa fie orientate in fata, si nu lateral.

ESTETICA

Femeile care doresc sa-si mareasca sau sa-si reduca volumul sanilor au aceasta posibilitate datorita chirurgiei plastice. Pentru ca vor sa fie atragatoare si sa-si arate decolteul fara nici o retinere, cererile de modificare a aspectului sanilor sunt din ce in ce mai numeroase. Femeile recurg cel mai frecvent la chirurgia plastica pentru marirea sanilor.

Dar exista destule femei care doresc sa-si reduca sanii pentru ca le creeaza diverse probleme. "Operatia pentru marirea sanilor, prin care se introduc implanturile mamare, se numeste mamoplastie de augmentare. Iar cea prin care se reduce volumul sanilor poarta numele de mamoplastie de reducere.

Ambele interventii presupun aceleasi riscuri ca orice alta operatie, fiind practicate de obicei sub anestezie generala", explica medicul chirurg Andrei Carantino. El ne asigura ca, de cele mai multe ori, dupa implanturile mamare sau dupa interventiile de ridicare a sanilor sau de micsorare a lor, femeile sunt fericite, pentru ca au sani mai frumosi decat inainte.

RECOMANDARI

Sunt femei care au implant mamar pentru toata viata, dar, in general, protezele se schimba dupa 10 ani. Implantul mamar este bine sa se puna la tinere maturizate complet din punct de vedere sexual. Oricum, implantul nu influenteaza nici alaptarea, nici sarcina.

Pentru realizarea unui implant, femeia trebuie sa fie sanatoasa, sa nu aiba probleme mamare, sa nu consume medicamente antiinflamatoare sau anticonceptionale cu doua saptamani inainte de interventie. Operatia dureaza aproximativ doua ore, iar sutura se face intradermic, cu fire care nu se vad la suprafata pielii, astfel incat cicatricea sa fie cat mai putin vizibila.

In general, cicatricele sunt aproape insesizabile. Rar apar cicatrice hipertrofice (mari) la pacientele care reactioneaza asa la orice fel de cicatrice. Dupa interventia chirurgicala se poarta o bustiera, care se mentine o luna sau doua. Implanturile mamare se utilizeaza si pentru reconstructia sanului la femeile care au fost nevoite sa treaca printr-o operatie radicala dupa un cancer mamar.

FORME

Dimensiunile protezelor variaza foarte mult, ca si forma lor. Sunt doua forme de proteze: rotunde si anatomice. In functie de dorinta femeii, de corpul sau, de calea utilizata pentru a introduce proteza, in functie de dezvoltarea masei musculare si a glandei mamare se aleg forma implantului mamar si dimensiunea.

IMPLANTURI

De-a lungul celor peste 40 de ani de cand se efectueaza implanturi mamare s-au folosit tot felul de proteze: din poliuretan, polivinil, polipropilen, ser fiziologic, silicon. Cel mai des folosite la ora actuala sunt cele din gel coeziv siliconic. Chiar daca se intampla un accident, continutul gelatinos nu se raspandeste in corp. El ramane acolo unde se afla chiar daca a fost taiat.

De asemenea, se mai folosesc protezele cu ser fiziologic, invelisul acestora fiind tot din silicon. "Materialul din care sunt confectionate protezele nu este cancerigen, adica nu determina aparitia cancerului mamar. El este neiritant si bine tolerat de organism", ne asigura dr. Carantino. Studiile au aratat ca nu exista o legatura intre cancerul mamar si implantul de silicon.

Este posibil sa apara cancerul mamar pe un san cu implant, dar nu proteza este cauza.