Adunarea Generala a Ligii Profesioniste de Fotbal, intrunita ieri in Bucuresti, a decis amanarea reluarii campionatului cu o saptamana. Din cauza ninsorii abundente cazute in ultimele zile si a prognozei nefavorabile anuntata pentru urmatoarele zile, sefii cluburilor din Divizia A au hotarat ca nu se poate juca la sfarsitul acestei saptamani.

Astfel, etapa a 16-a se va disputa pe data de 12 martie, toate rundele urmand sa fie mutate cu o saptamana fata de programul initial. Aceasta schimbare va afecta si meciurile din semifinalele Cupei Romaniei. Prima mansa, programata initial pe 9 martie, a fost mutata pe 13 aprilie, returul fiind prevazut pentru 4 mai, iar ultimul act al competitiei se va juca pe 18 iunie.

"Etapele de Cupa Romaniei incurcau programul echipei nationale, dar pana la urma sezonul s-a intins pana pe 18 iunie. Dupa doi ani am reusit sa aman campionatul. Anul acesta s-a datorat intemperiilor si programului echipei Steaua, care a solicitat amanarea meciului cu Rapid. Toata lumea a fost de acord cu amanarea campionatului", a spus Dumitru Dragomir.

Totusi, Nicolae Badea, presedintele CA de la Dinamo, nu si-a ascuns insatisfactia fata de decizia luata. "Amanarea campionatului va produce mari perturbari in programul echipelor, care si-au facut anumite planuri.

Aceasta decizie nu avantajeaza Steaua sau alta echipa, insa problema ramane: care va fi programul echipelor in aceste conditii meteo? Sa vedem cum vor reusi antrenorii sa ii aiba pe jucatori pregatiti suta la suta, pentru ca nu trebuie sa se piarda nimic din acumularile din perioada de pregatire", a spus Badea.

Prin aceasta schimbare, in castig iese si Steaua, care dorea sa amane partida de campionat cu Rapid, din 12 martie, intrucat ros-albastrii sustin pe 10 meciul de pe teren propriu, din prima mansa a "optimilor" Cupei UEFA cu Villarreal.

Astfel, echipa lui Zenga nu va mai fi nevoita sa apeleze la giulesteni, de al caror acord era nevoie pentru amanare, ci la Jean Padureanu, presedintele Gloriei Bistrita, care si-a dat ieri acordul pentru amanarea meciului dintre cele doua echipe, fixat, prin schimbarea de ieri, pe 12 martie.

Drepturile tv raman la LPF

Dumitru Dragomir a anuntat ca un punct fierbinte pe ordinea de zi a fost stabilirea proprietarului drepturilor tv din Divizia A, in conditiile in care Steaua, Rapid si Dinamo s-au coalizat in incercarea de a-si vinde singure partidele. "Si de acum inainte drepturile de televizare sunt ale LPF.

Steaua, Dinamo si Rapid au cerut modificarea in sensul ca sunt de acord cu contractul care se deruleaza in prezent, dar din 2007 drepturile sa devina individuale. Adunarea Generala nu a fost de acord cu acest lucru. Toate celelalte cluburi au refuzat, iar Gino Iorgulescu s-a abtinut", a spus Dragomir.

Presedintele LPF a mai precizat ca in sedinta de ieri cluburile Steaua, Dinamo si Rapid au cerut modificarea articolului 64 privind drepturile de televizare. Vechiul statut avea la articolul 64 urmatoarea precizare: "LPF este titulara drepturilor de radio-televizare, de transmitere in direct, inregistrate si retransmitere a manifestarilor organizate in cadrul LPF.

Orice fel de contract privind cesiunea acestor drepturi este de competenta exclusiva a LPF". Dumitru Dragomir a afirmat ca Dinamo si Rapid ar fi dorit sa transmita meciurile lor in momentul in care isi fac posturi proprii de televiziune. "Si o parte si cealalta aveau dreptate, dar Dinamo si Rapid ar fi dorit sa transmita meciurile lor in momentul in care isi fac televiziuni proprii.

Eu am adus exemplul lui Chelsea care are televiziune proprie si care transmite inregistrat meciul echipei in a doua sau a treia zi, iar daca vrea sa transmita in direct cumpara drepturile de televizare ca toti ceilalti. Acesta a fost cel mai dezbatut articol, s-a discutat doua ore. Acest act aditional a fost aprobat in forma avizata de FRF si va primi si avizul ANS", a precizat Dragomir.

Presedintele LPF sustine ca in momentul dezbaterii acestui articol a iesit "putin scandal". "M-a uimit insa atitudinea lui Nicolae Badea si mai ales a lui Gigi Becali, care au fost gentlemeni si nu s-au manifestat vulcanic, au venit bine pregatiti, aveau interese proprii. Si eu, daca eram conducator la unul dintre aceste cluburi, ceream ce au cerut ei", a mentionat Dragomir.

Oficialul LPF a spus ca in cadrul Adunarii Generale s-a aprobat ca forul pe care il conduce sa primeasca 6,5 la suta din drepturile de televizare si nu zece la suta ca pana acum. "Dupa achitarea datoriilor pentru construirea sediului LPF, am sa propun sa ni se dea un procent si mai mic. Diferenta de pana la zece la suta se duce la cluburi", a comentat Dragomir. (B.G.)