Cand Jose Luis Rodriguez Zapatero a devenit primul ministru al Spaniei a promis printre altele sa elimine politizarea televiziunii nationale si sa creeze conditiile unei competitii corecte pe piata media.

Luni, el a fost criticat pentru ca nu a reusit sa impuna nici o reforma cheie la postul national. In plus, premierul este acuzat ca ar fi favorizat un grup media privat.

Domnul Zapatero afirma ca obiectivul sau este sa introduca pluralismul in mass media spaniola, puternic politizata, printr-o serie de initiative cum ar fi grabirea tranzitiei spre transmisiunile digitale.

Criticii sai spun insa ca premierul este interesat doar de aparitia unor noi canale favorabile guvernului socialist, si din acest motiv inclina balanta catre grupul privat Prisa, cu simpatii de stanga.

Guvernul a respins cu indignare aceste critici. Prim vice-premierul Maria Tereza Fernandez de la Vega a spus ca publicul spaniol va putea in cele din urma sa vada stiri prezentate dintr-o pozitie de perfecta neutralitate.

Reformele propuse de guvern mai prevad o finantare stabila si responsabila, precum si producerea de programe de interes pentru marele public.

Radio-televiziunea publica din Spania are datorii ce echivaleaza cu 1% din produsul intern brut. Ele urmeaza sa fie sterse, pentru a lua totul de la capat, pe o baza noua. Aceasta va insemna mai multe fonduri de la stat, dar si o limitare a veniturilor din publicitate.

Toate aceste propuneri au fost elaborate dupa luni de dezbateri, de o comisie numita de primul ministru.

Unii sunt insa nemultumiti, spunand ca reforma nu este suficient de curajoasa.