Comisarul european pentru extindere, Ollie Rehn, a explicat ieri in timpul intrevede-rilor cu oficialii de la Bucuresti ca Uniunea Europeana asteapta rezultate concrete in lupta anticoruptie si in reforma Justitiei. Oficialul european se afla in Romania in prima sa vizita de la preluarea functiei.

In urma cu sapte zile el declara ca decizia Comisiei Europene privind semnarea Tratatului de aderare este un semnal important ca Romania si Bulgaria sunt asteptate in familia europeana. Saptamana trecuta europarlamentarul crestin-democrat Markus Ferber s-a pronuntat pentru o amanare a primirii Romaniei in UE invocand amploarea coruptiei din tara noastra.

Ieri, in timp ce Comisarul Ollie Rehn avea intrevederi cu oficialii de la Bucuresti, europarlamentarul Ferber s-a declarat neincrezator, intr-un interviu pentru Deutsche Welle, in sansa Guvernului de la Bucuresti de a combate coruptia in termenul promis.

Presedintele Traian Basescu a replicat ca Romania nu mai accepta etichetari generale de tara corupta, explicand ca Justitia cerceteaza deja cazuri de coruptie. Ion Iliescu a catalogat interventiile lui Basescu ca fiind istericale si a facut trimitere la decalajele istorice ale tarii noastre.

(Mihai TOADER)

Uniunea Europeana asteapta de la noul Guvern de la Bucuresti rezultate concrete in lupta impotriva coruptiei si in reforma Justitiei, nu numai promisiuni, a avertizat ieri comisarul UE pentru Extindere, Ollie Rehn, dupa intrevederea pe care a avut-o cu ministrul roman al Afacerilor Externe, Mihai-Razvan Ungureanu.

Emisarul Bruxelles-ului a declarat ieri ca in Romania mai sunt multe de facut si ca a discutat cu ministrul roman in special despre reforma sistemului judiciar si despre lupta impotriva coruptiei.

"Exista un inceput incurajator, care demonstreaza ca noul Guvern ia foarte in serios aceasta problema si si-a planificat anumite strategii, dar acestea trebuie in scurt timp sa nu ramina doar angajamente, ci sa se transforme in rezultate concrete", a subliniat Ollie Rehn, citat de Mediafax.

Un alt subiect discutat de cei doi oficiali a fost concurenta si ajutoarele de stat, iar in al treilea rand a fost discutata protectia mediului inconjurator.

Romania, rol-cheie pentru Moldova

In discursul sau sustinut in fata studentilor de la Academia de Studii Economice din Bucuresti, comisarul european Ollie Rehn a vorbit si despre avantajele pe care le obtine UE de la Romania in urma experientei regionale a acesteia.

"Romania ar trebui sa joace un rol-cheie in ajutarea UE in a crea relatii de vecinatate stabile in special cu Republica Moldova si cu Ucraina", a declarat oficialul european, care s-a referit si la situatia pre-electorala din Republica Moldova.

"In functie de hotararea autoritatilor moldovene de a reforma societatea, economia si politica Moldovei, suntem deschisi sa sprijinim destinul european al Moldovei, prin deschiderea unei Reprezentante acolo", a conchis Ollie Rehn.

In discursul sau, comisarul european a avertizat ca Romania nu are timp de pierdut in pregatirea pentru UE si ca fiecare zi conteaza daca se doreste aderarea la 1 ianuarie 2007, pentru ca mai sunt multe lucruri de facut. Ollie Rehn s-a referit la reforma administratiei publice, a sistemului judiciar, la lupta impotriva coruptiei si a saraciei, la capitolele Concurenta si Protectia mediului.

Conform lui Ollie Rehn, Comisia Europeana nu va folosi clauzele de salvgardare (prin care se poate amana integrarea Romaniei si Bulgariei cu un an) decat daca reformele nu sunt realizate in timp util, in special in domeniul Justitie si Afaceri Interne si Concurenta.

(George COMAN)