Clint Eastwood nu vroia, Hilary Swank nu se astepta, iar Morgam Freeman aproape ca incetase sa mai spere. Asa ar putea fi descrise reactiile celor trei mari actori, la aflarea castigatorilor la Oscar, unde cu siguranta au facut legea.

Filmul ”Million Dollar Baby”, regizat de Clint Eastwood (75 de ani), a maturat concurenta, aducandu-le cate un trofeu lui Hilary, al doilea Oscar din cariera (primul l-a castigat in 1999, pentru rolul din “Boys Don’t Cry”), si veteranului Morgan Freeman.

Drumul spre Oscar al marelui actor s-a concretizat in sfarsit, dupa zeci de roluri de certa valoare.

Totusi, dupa ce si-a «imbogatit» cei doi colegi cu cate un micut Oscar, nu se putea ca tocmai Clint sa plece cu mana goala din Kodak Theatre.

Distinctia pentru cel mai bun regizor i-a fost inmanata lui, pentru a doua oara in cariera, un motiv in plus pentru a-l lua foarte in serios pe acest actor a carei valoare a fost uneori minimalizata.

Victoria categorica a peliculei ”Million Dollar Baby” a venit pe fondul unor discutii mult mai aprinse pe tema altor descoperiri cinematografice de la aceasta editie a Premiilor Oscar. Mai mult, criticii de peste Ocean s-au amuzat chiar de declaratia lui Clint Eastwood, care spunea ca, atunci cand a facut ”Million Dollar Baby”, nu a avut ganduri mari. A fost doar o joaca... experimentala.

Este clar ca atat «Aviatorul», cu Leonardo DiCaprio, cat si «Ray», cu Jamie Foxx, au beneficiat de mult mai multa publicitate, fapt care a pus oarecum «Million Dollar Baby» in penumbra. Lumina reflectoarelor si paginile de ziar au zabovit pe povestea multimilionarului Howard Hughes si pe interpretarea extraordinar de veridica a lui Jamie Foxx, devenit peste noapte un nou Ray Charles.

In van, pentru ca laurii au plecat in alta parte.

“Million Dollar Baby” spune povestea tinerei Maggie Fitzgerald (Hilary Swank), pasionata de un sport considerat indeobste a fi apanajul barbatilo, boxul, ea fiind antrenata de batranul Frankie Dunn (Clint Eastwood). In apropirea lor, se afla mereu Eddie (Morgan Freeman), fost boxer antrenat pe vremuri de acelasi Frankie.

Intre cei trei se naste o prietenie plina de complicitate, intarita de probleme si ostacole. Asternute pe hartie, toate aceste aspecte isi pierd din putere, asa ca este mai bine sa le descoperiti dumneavoastra. In orice caz, dimensiunile reduse ale proiectului girat de Clint Eastwood sunt clare.

La un buget de numai 30 de milioane de dolari, atat Hilary, cat si Morgan Freeman au acceptat starniti de scenariu (semnat de F.X.Toole si de Paul Haggis), si nu de recompensele financiare. Filmul si-a depasit cu mult investitia initiala, incasand peste 60 de milioane de dolari numai in Statele Unite.