Banca Europeana pentru Investitii (BEI) este institutia de finantare a Uniunii Europene, sarcina ei fiind de a contribui la integrare, dezvoltare echilibrata si coeziune economica si sociala. Incepand cu 1990, BEI a oferit imprumuturi de 3,4 miliarde de Euro Romaniei, pentru proiecte lgate de integrarea europeana.

Printre aceste proiecte s-au regasit de multe ori imprumuturi acordate bancilor pentru ca acestea, la randul lor, sa poata finanta intreprinderi mici si mijlocii.

Dl. Wolfgang Roth, vicepresedinte al Bancii Europene pentru Investitii, responsabil pentru imprumuturile catre tarile noi membre si tarile candidate, s-a aflat in Romania pentru parafarea unui nou imprumut de 79 de milioane de euro.

66,4 milioane din acesti bani vor fi canalizati catre sectorul sanitar, in timp ce restul de 12,6 milioane vor fi directionati catre infrastructura din orasele mici si mijlocii.

"Banca este pregatita pentru aderarea Romaniei in urmatorii doi ani", a declarat vicepresedintele BEI. "Dupa aderare, Romania va deveni actionar la banca noastra, si atunci va trebui sa si platiti, nu numai sa fiti platiti."

"Nimeni nu se astepta acum 15 ani ca democratia sa lucreze asa de rapid in Romania", a mai spus Roth care a avut amabilitatea sa ofere in exclusivitate un interviu pentru EurActiv Romania.

Interviu in exclusivitate cu dl. Wolfgang Roth

EurActiv.ro: Care sunt proiectele-cheie (trecute si viitoare) ale BEI, relevante pentru integrarea europeana a Romaniei?

Wolfgang Roth: In ceea ce priveste proiectele trecute, a fost in principal sectorul transporturilor, si de asemenea alte proiecte urbane in Bucuresti, iar in ceea ce priveste viitorul ne vom implica mai mult in cercetare, educatie, sanatate, ca si in proiecte private.

EurActiv.ro: Care credeti ca sunt prioritatile de infrastructura din Romania?

Wolfgang Roth: Chiar si acum, toate conexiunile intre Est si Vest, Nord si Sud, pe sosea, ca si pe calea ferata. De asemenea, am avut in trecut multe probleme in legatura cu procesul de licitatii si sper ca noul guvern sa le rezolve, incat sa avem o concurenta la nivel european pentru astfel de proiecte, care nu ar fi doar in interesul Romaniei, ci si al Europei.

EurActiv.ro: Pentru ca tot vorbim de licitatii, care este opinia dumneavoastra in privinta contractelor Bechtel si EADS, amandoua atribuite de guvernul Romaniei fara licitatie?

Wolfgang Roth: Eu nu am comentarii la adresa deciziilor luate de Guvernul Romaniei, nici cel vechi, nici cel nou, dar as vrea sa spun ca noi nu putem sa finantam aceste proiecte. Si nu le vom finanta fara licitatii adecvate.

EurActiv.ro: Care este opinia dumneavoastra in legatura cu evolutia fiscala a Romaniei (introducerea taxei unice de 16%, contrabalansata de cresterea impozitului pe profit si introducerea de noi taxe)?

Wolfgang Roth: Romania trebuie sa isi rezolve problemele bugetare si eu nu intervin in astfel de decizii. Parerea mea este ca este demostrata o politica ceva mai solida in ceea ce priveste viitorul si sper la o consolidare a bugetului.

EurActiv.ro: In ultimele saptamani piata monetara romaneasca a fost departe de a fi stabila. Banca Nationala "si-a luat mana" de pe piata si Euro a inceput sa se devalorizeze rapid. Dupa ce rata de schimb a ajuns extrem de jos, Banca Nationala a intervenit si rata a revenit. Sunteti de acord cu astfel de "experimente"? Care este opinia dumneavoastra in privinta lor?

Wolfgang Roth: O banca nationala trebuie sa testeze situatia si, evident, ei au fost surprinsi de valorizarea leului, dar in cele din urma au intervenit... Parerea mea este ca de data aceasta o abordare mai flexibila de felul celei adoptate de banca centrala este destul de potrivita.

Nu se pune problema ca Romania sa devina membra a grupului Euro inainte de - stiu eu- 2010, pentru ca aveti nevoie de o abordare flexibila... si opinia mea este ca banca centrala a reactionat destul de potrivit.

EurActiv.ro: Un raport al Bancii Mondiale de la jumatatea anului 2004 identifica sectorul financiar romanesc ca foarte imobil. Bancile nu erau dispuse sa riste finantand IMM-uri si capitalul stagna. In ce masura credeti ca a reusit BEI sa fluidizeze finantele romanestiprin programele sale de finantare a IMM-urilor prin intermediul bancilor romanesti?

Wolfgang Roth: Cred ca avem o influenta, care nu ar trebui insa supraestimata. Dar exista cateva banci care de peste un an sau doi dau imprumuturi imprumuturi pentru IMM-uri si acest lucru inseamna ca pas cu pas piata se va schimba.

Si aveti perfecta dreptate, piata romaneasca era stramta, si prin faptul ca noi am finantat multe (acum sunt mai mult de cinci) banci romanesti cu posibilitate de finantare de IMM-uri, ele influenteaza, pas cu pas, schimbarea.

EurActiv.ro: In ultimii ani banii BEI au mers spre reabilitarea sectorului sanitar, infrastructura scolilor, transporturi etc. Ce fel de feedback ati primit? Cum au afectat aceste milioane sectoarele respective?

Wolfgang Roth: Acele sectoare nu primeau bani in acel moment de la buget si pana acum am avut ceva schimbari. Dar niciodata nu ar trebui sa supraestimam o astfel de contributie, care se situeaza la circa 10% din totalul nevoilor. Dar sper ca in viitor sa ne putem spori activitatile, sa avem un impact mai mare, in special pe pietele "vechi", traditionale, ca autostrazile si asa mai departe.

EurActiv.ro: Guvernul si-a anuntat intentia de a privatiza Banca Comerciala Romana si casa de Economii si Consemnatiuni. Care va fi impactul acestor privatizari in Romanis si UE?

Wolfgang Roth: Opinia mea nu este deloc necesara pentru ca apar mari reduceri bugetare si bancile devin din ce in ce mai flexibile, deci procesul este absolut necesar. Eu as actiona pas cu pas, pentru ca daca o faci dintr-o singura explozie nu primesti destui bani. Deci ar trebui sa existe o orientare catre piata reala pentru urmatorii trei-patru ani...