Presedintele Romaniei este din ce in ce mai singur. Nici Iliescu nu mai este alaturi de Traian Basescu. Ultimele iesiri la rampa ale fostului sef de stat stau marturie in acest sens.

Sint multe semne care il indreptatesc pe Ion Iliescu sa sustina, spre deliciul presei si spre teama colegilor de partid, ca se simte ca un barbat la 45 de ani. Faptul ca, in doua luni, a facut atita instructie cu social-democratii perdanti la ultimele alegeri incit acestia stau acum smirna in fata lui e unul dintre ele.

Vigoarea, dublata de siretenia-i bine cunoscuta, de care a dat dovada in confruntarea cu Adrian Nastase pentru suprematia in partid, este un altul.

Modul in care, nefacind aproape nimic la vedere in ultimele doua luni, a reusit sa conserve o cota buna de incredere, in conditiile in care finalul sau de mandat a fost catastrofal, e un al treilea semn ca Ion Iliescu mai poate fi, Basescu dixit, un jucator activ important pe scena politica romaneasca.

Ion Iliescu este un foarte eficient agent coroziv. El a pus, in mai multe rinduri, cum spune o gluma, si baza, si acid pe proiecte politice si sociale care, astazi, ar fi facut o Romanie mai demna decit este. Patriarhul social-democratilor exceleaza in strategii anti-joc atunci cind este vorba de adversarii sai.

Oricine vrea sa lupte impotriva lui Ion Iliescu trebuie sa tina cont de faptul ca, in doua rinduri, acesta a remontat situatia gruparii politice din care facea parte, aflata in situatii extrem de dificile. Practic, in acest sens, Ion Iliescu nu sufera termen de comparatie; nici un alt politician post-decembrist nu a reusit doua performante de acest fel. La inceputul anilor ’90, cind Roman et comp.

s-au desprins de trupa lui Ion Iliescu, acesta din urma a reusit sa cistige alegerile cu un FDSN infiintat pe ultima turnanta.

Apoi, in 1996, dupa victoria datatoare de sperante a lui Emil Constantinescu si a CDR, PDSR-ul de atunci, aflat in coma profunda in lunile imediat de dupa consumarea alegerilor, a fost revitalizat si a iesit cistigator la urmatorul scrutin (cel din 2000), in primul rind datorita prestatiei aceluiasi Iliescu.

De fiecare data, seful social-democratilor si-a sapat, cu o tenacitate exemplara, adversarii de competitie. Cele doua momente pot fi pilduitoare. Desi 2005 nu seamana cu alti ani, Ion Iliescu ramine, cel putin pentru viitorul imediat, principalul pericol la adresa celor care au astazi puterea. In absenta rezultatelor concrete, misiunea agentului coroziv Ion Iliescu va fi si mai usoara.

Revenind, iesirea de acum doua zile a lui Ion Iliescu la adresa actualului sef al statului este primul atac consistent al liderului suprem al Opozitiei contra Puterii.

Desemnarea lui Marean Vanghelie drept combatant de prim plan in lupta pentru Primaria Bucuresti, precum si cererea insistenta a social-democratilor de a se cerceta corectitudinea alegerilor, inclusiv prin infiintarea unei comisii parlamentare care sa aiba o asemenea agenda, au fost alte doua contre pe care Opozitia le-a servit Puterii, fara ca acestea sa faca insa prea multe valuri.

Vanghelie e comic si va pierde mie in suta, poate, chiar din primul tur, iar infiintarea comisiei cu pricina e o chestiune la care nu mai marseaza nimeni.

Vorbele lui Iliescu sint insa mai dure si au bataie mai lunga. Sa ne amintim: istericalele lui Basescu, bilbiiala generala in chestiunea integrarii din partea Puterii, iesire, pe aceeasi tema, iresponsabila si nepotrivita a presedintelui Basescu.

Cu un Nastase pus la fezandat, cu situatia sub control in partidul care ii este atit de drag, cu Geoana pus si el pe coji de nuci („Geoana s-a purtat ca un prostanac intre cele doua tururi de scrutin“), Ion Iliescu s-a trezit. Isi poate incepe, linistit, o noua opera de deconstructie. Se pricepe de minune la asa ceva.

Nu conteaza ca, punctual, in cazul replicii pe care i-a dat-o lui Basescu, Iliescu nu are dreptate nici cit negru sub unghie. Important e ca PSD, cindva, poate, intr-un viitor nu foarte indepartat, sa ridice din nou trofeul puterii deasupra capului.

Cu atit mai mult cu cit, in definitiv, pentru situatia dificila in care se gaseste acum Romania, Iliescu, PSD si oamenii pe care i-a promovat si i-a protejat acesta nu au nici o vina. Va intrebati, poate, cine sint vinovatii. Cum cine? Nu mai tirziu de acum doua zile, Iliescu ne-a spus-o a nu stiu cita oara: turcii. Normal.