Din imaginile filmate la meciul cu Valencia in loja lui Gigi Becali a lipsit o figura omiprezenta in toamna. Dan Pavel, fostul consilier al presedintelui PNG, nici nu va mai sta vreodata alaturi de acesta.

De ce? Colaborarea dintre ei s-a rupt la finalul lui decembrie 2004, analistul politic motivind despartirea prin faptul ca patronul Stelei vrea sa promoveze adepti ai fascismului in conducerea partidului.

Concret, Dan Pavel semnaleaza apropierea dintre Becali si membrii Forumului Crestin Noua Dreapta, care este o organizatie legionara, infiintata in anul 2000, ce se autocaracterizeaza drept un front de lupta si un mediu formativ, mizind pe doctrina national-crestina.

Pavel vorbeste despre popularea rapida a PNG cu lideri ai Noii Drepte: "Ion Coja, cel care a facilitat relatia lui Becali cu ei, a candidat din partea partidului. De asemenea, stiu ca Tudor Ionescu, presedintele ND, a primit un post important in partid.

Gigi imi recunoscuse la inceputul colaborarii noastre ca se trage dintr-o familie de legionari, dar i-am spus sa termine cu chestiile astea ca ma retrag".

Scandalul sloganurilor

In ciuda schimbarilor de pozitiei ale lui Gigi fata de ideea fuziunii cu Noua Dreapta, este evidenta asemanarea dintre sloganul sau electoral si texte de capatii ale legionarilor. "Jur in fata lui Dumnezeu ca voi face o Romanie ca soarele sfint pe cer" a fost legamintul electoral al lui Becali.

"Sa faci, Capitane, o tara ca soarele sfint de pe cer" este un vers din Imnului Eroilor Mota-Marin, unul dintre cintecele legionarilor.

De altfel, The Center for Monitoring and Combating Antisemitism in Romania a depus la Ministerul Culturii o adresa prin care se cerea si sesizarea Biroului Electoral Central asupra continutului legionar, fascist si xenofob al sloganului lui Becali.

Dupa consultarea specialistilor Muzeului National de Istorie, Ministerul Culturii a concluzionat ca juramintul lui Gigi Becali nu este identic cu sloganul prezent in Imnul Eroilor Mota-Marin.

Dan Pavel: „N-am chef sa-mi fie amenintata familia”

- Domnule Dan Pavel, cum s-a produs ruptura de Gigi Becali?

- Nu doream sa ne despartim, aveam proiecte comune, o televiziune, un ziar. Totusi, l-am sunat pe data de 21 decembrie a anului trecut si i-am spus: «Uite, Gigi, se implinesc 15 ani de cind ne-am lepadat de comunism, am decis sa ma lepad si de legionari». Pe mine ma sperie termenii acestia: neofascist, neonazist.

- Cum a reactionat, a recunoscut?

- In ultima perioada imi spunea ca sint indoctrinat de americanism. M-am amuzat. De fapt, eu m-am jucat cu el modelindu-l. Acum insa nu-mi mai ardea de asa ceva, am mai avut probleme cu legionarii si chiar nu am chef sa imi fie amenintata familia sau alte lucruri de genul acesta. Urma ca oamenii din Noua Dreapta sa devina coloana vertebrala a PNG.

De fapt, sint cunoscuti ca fiind posesorii unei tehnici de a pune mina pe tot felul de partide.

- Credeti ca el stie despre ce este vorba?

- Stie precis. Gigi pozeaza intr-un om drept, cu frica de Dumnezeu, uneori lasa impresia ca e un pic naiv. Fals! Stie absolut tot timpul ce face.

Gigi Becali: „Fac ce vreau!”

-Domnule Becali, Dan Pavel spune ca a rupt colaborarea cu dumneavoastra din cauza legaturilor cu Forumul Crestin Noua Dreapta, acuzindu-va totodata de simpatii fasciste.

- Ma intereseaza pe mine acum ce zice Dan Pavel cum te intereseaza pe dumneata daca ploua la Cluj. Poate sa spuna ce vrea, e normal sa fie suparat din moment ce i-am spus ca nu vom mai colabora, deci nu mai primeste bani.

-Dar este adevarat ca PNG va fi populat cu membri din conducerea Noii Drepte?

-Nu stiu nimic de asa ceva.

-Totusi, Dan Pavel povesteste ca, la incepului lunii decembrie, Ion Coja v-a facilitat o intilnire la hotelul Marriott cu cei de la Noua Dreapta, e adevarat?

-Auzi, dom'le, stii ceva? Si daca m-am intilnit, ce-i cu asta? Da, m-am intilnit, fac ce vreau! Ce-ti pasa tie?