Cu citeva zile inainte de alegerile parlamentare din Republica Moldova, spiritele se incing. Principalele forte de opozitie acuza Partidul Comunist ca duce o campanie murdara si ca, de fapt, alegerile care se vor desfasura pe 6 martie ar fi fost deja fraudate.

De cealalta parte, Partidul Popular Crestin Democrat (PPCD) si Blocul Moldova Democrata (BMD) afirma ca si in Moldova este timpul pentru “revolutia portocalie” care a trecut prin Romania si Ucraina.

Pe acest fond a aparut la Chisinau, in calitate de consultant politic al PPCD, strategul american Dick Morris, care afirma ca a lucrat la campania electorala a liderului revolutiei portocalii din Ucraina, Victor Iuscenko. Pe de alta parte, Moscova pare a-si fi schimbat preferatul. In locul lui Voronin, acum se vorbeste de Blocul Moldova Democrata.

Adversarii comunistilor, atacati violent

In ultimele zile, Partidul Comunistilor a declansat atacuri dure la adresa PPCD si a liderului partidului, Iurie Rosca. Un filmulet cu sloganul “Opriti extremismul” a fost transmis la televiziunea nationala pe spatiul unor candidati independenti.

La adresa lui Rosca erau aduse diverse acuzatii, printre care se sugera ca liderul crestin-democratilor basarabeni ar avea o avere impresionanta, dintre care o parte in Romania, printre care mai multe vile pe Valea Prahovei.

Totodata, autoritatile au mai lansat si informatia ca in Republica Moldova se pregatesc “actiuni teroriste” cu scopul rasturnarii puterii, si in acest sens s-a afirmat ca au fost descoperite depozite cu cocktailuri Molotov, insa presa de la Chisinau a demontat acuzatiile.

De asemenea, mai multi cetateni rusi au fost expulzati fiind incriminati ca ar pregati si finanta manifestatii de protest in perioada postelectorala. Astfel, o rusoaica a fost acuzata ca ar fi detinut citeva sute de mii de dolari, ce ar fi urmat sa fie folositi pentru finantarea manifestatiilor ce se preconizeaza incepind de luni la Chisinau.

PPCD acuza intr-o declaratie data publicitatii la Chisinau faptul ca, in cadrul unei intilniri a presedintelui Voronin cu consilierii sai si cu secretarul Consiliului Suprem de Securitate, liderul comunist a dat “indicatii clare” ca in perioada ramasa pina la sfirsitul campaniei electorale sa fie difuzate in mass-media materiale compromitatoare la adresa opozitiei crestin-democrate.

“Secretarului Consiliului Suprem de Securitate i s-a ordonat sa aplice actiuni concrete menite sa strice imaginea PPCD si a liderului acestuia, Iurie Rosca”, se afirma intr-un comunicat al crestin- democratilor moldoveni.

Voronin se teme de provocari

Presedintele Vladimir Voronin a declarat, la rindul sau, ca se teme ca partidele de opozitie pregatesc fraudarea alegerilor si a avertizat ca exista posibilitatea aparitiei unor “provocari” in Transnistria, relateaza AFP, citind un interviu acordat de liderul comunist de la Chisinau cotidianului rus “Kommersant”.

“La nivelul autoritatilor locale, oamenii nostri reprezinta 41%, restul sint ai opozitiei. Astfel le-ar fi mai usor decit noua sa utilizeze resursele administratiei” pentru a comite fraude”, a spus Voronin. De asemenea, el a atras atentia ca in Transnistria “se pregatesc provocari”, in spatele acestora aflindu-se “cetateni rusi care au interesele lor acolo”.

“Avem informatii potrivit carora anumite forte din Rusia pregatesc un atentat impotriva mea, pentru ca ele nu pot tolera un politician care se apropie de rezolvarea problemei transnistrene”, a mai afirmat Voronin.

Dezvaluiri stinjenitoare pentru Voronin

Grigore Caramalac, cunoscut ca Grisa Bulgarul, unul dintre liderii lumii interlope moldovenesti, care traieste in prezent la Moscova, a lansat in ziarul rus “Nezavisimia Gazeta” atacuri dure la adresa lui Voronin si a Partidului Comunistilor. Fost sponsor al comunistilor, Caramalac a dezvaluit cum a finantat campania electorala a acestora de acum patru ani.

In replica, partidul lui Voronin acuza Blocul Moldova Democrata condus de primarul Chisinaului, Serafim Urecheanu, ca este finantat acum de Caramalac si sprijinit de Federatia Rusa, dar si de regimul ilegal din Transnistria. De altfel, Partidul Comunistilor a acuzat in mai multe rinduri Blocul Moldova Democrata ca ar fi, de fapt, o creatie a Kremlinului.

Aceleasi acuzatii au fost aduse si de PPCD, iar mai multi analisti independenti de la Chisinau considera ca, in prezent, BMD ar fi formatiunea politica preferata de Moscova. Deja, mai multi asa-zisi observatori rusi au fost expulzati de la Chisinau, fiind acuzati ca, de fapt, ar lucra drept consultanti pentru Blocul Moldova Democrata.