Daca dictatorul Adolf Hitler ar fi ascultat si de altcineva in afara de dictatele nebuniei sale, ar fi invadat Romania imediat dupa atacul asupra Cehoslovaciei.

Potrivit unor documente ale Serviciului britanic de informatii, declasificate de curand, primul Lord Rothermere, strabunicul actualului proprietar al cotidianului Daily Mail, i-a scris lui Hitler felicitandu-l pentru anexarea Cehoslovaciei si indemnandu-l sa invadeze cat mai curand si Romania.

Mai multe publicatii britanice dezvaluie ca serviciul secret britanic MI5 a interceptat scrisoarea, dar nu a luat masuri impotriva magnatului de presa, ale carui simpatii politice erau bine-cunoscute publicului britanic.

DEPESA. Scrisa la inceputul lui 1939, depesa Lordului Rothermere lauda actiunea de anexare a Cehoslovaciei de catre Germania nazista, sugerandu-i totodata liderului Adolf Hitler ca operatiunea ar trebui continuata cu anexarea Romaniei.

Documentele secrete colectate de catre legendarul serviciu MI5 erau inmanate destinatarului, Adolf Hitler, de catre printesa Stephanie von Hohenlohe, fosta sotie a unui nobil din aristocratia austro-ungara si una dintre putinele femei care aveau influenta asupra liderului german.

Stephanie avea toate motivele sa fie intermediarul corespondentei intre Lordul Rothermere si Hitler, avand in vedere ca fusese angajata de catre britanic, si platita cu bani grei. Ea trebuia sa ii faca cunostinta acestuia cu personalitatile partidului nazist, in special cu Hitler, Goering, Goebbels si Ribbentrop.

Desi printesa era pe lista persoanelor urmarite pentru afinitati naziste a MI5-ului, ea nu a fost niciodata pusa sub acuzare. Scrisoarea in care britanicul indemna calduros la invazia Romaniei au fost interceptate de serviciile secrete britanice in 1939, cind relatiile dintre Rothermere si printesa s-au deteriorat.

SCANDAL. Ulterior, printesa l-a dat in judecata pe Rothermere pentru ca acesta a incetat sa o plateasca pentru serviciile sale, si chiar a amenintat ca va da publicitatii corespondenta dintre Lord si Hitler. Procesul a fost respins de tribunal la putin timp dupa ce Marea Britanie a declarat razboi Germaniei, fara ca documentele compromitatoare pentru Rothermere sa fie date publicitatii.

Dupa scandal, printesa a plecat in SUA, unde a fost arestata pentru incalcarea conditiilor impuse la acordarea vizei.