Pentru piata bancara romaneasca, anul 2004 a fost foarte bun, dar cresterea inregistrata nu se va mai repeta, a spus ieri Dan Pascariu, presedintele HVB Bank Romania. Banca germano-romana a incheiat anul trecut cu un profit de 788 de miliarde lei, cu 70% peste rezultatul anului 2003. “In medie, piata va avansa cu aproximativ 30%, dar bancile nu vor mai regasi cresteri de 100%”, a spus Pascariu.

Banca a cistigat dublu fata de anul 2003 din plasamente in titluri, investitii si alte operatiuni, a declarat Pascariu. HVB si-a dublat operatiunile pe piata bancilor, iar totalul creditelor catre firme a crescut cu 75,55. Cistigurile masive ale bancii vin din finantarea marilor companii, HVB fiind mai putin activa pe piata creditelor pentru persoanele fizice.

Golul s-ar putea umple prin cumpararea Bancii Comerciale Romane (BCR) sau a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC), de care HVB ramine interesata. “Sintem interesati de preluarea unei banci cu retea teritoriala”, a spus Pascariu. Statul roman ar cistiga mai mult daca ar vinde mai intii BCR si apoi CEC, considera Pascariu.