Ieri, ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, a prezentat in fata deputatilor din Comisia de politica economica, reforma si privatizare strategia de privatizare a ministerului de resort pentru 2005.

In sectorul energiei electrice se urmareste finalizarea privatizarii in cazurile Electrica Banat, Dobrogea si Electrica Moldova si Oltenia, precum si initierea acestui proces pentru Electrica Muntenia Sud.

Seres a declarat ca mai multe filiale ale Transelectrica vor fi privatizate in acest an. Este vorba despre operatorul comercial (OPCOM), filiala SMART de intretinere, Teletrans si ICEMENERG Bucuresti. In ceea ce priveste sectorul energiei nucleare, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) va continua negocierile cu cei 7 ofertanti pentru constructia reactorului 3.

In sectorul termo, MEC intentioneaza sa constituie 5 producatori independenti de energie. Pentru a pune pe picioare sectorul hidro, Seres a aratat ca este nevoie de investitii in valoare de 500 de milioane de euro.

Tot in acest an, dupa finalizarea mai multor litigii, MEC intentioneaza sa initieze procesul de privatizare in cazurile Petrotrans, Oltchim si Foradex. Ministrul a anuntat totodata ca vor mai fi privatizate o serie de mine, S.N. Ape Minerale (SNAM), S.N. Sarii si mai multe filiale ale Romarm.