Romania si Vietnam se afla, alaturi de SUA, in topul tarilor de unde au provenit cele mai numeroase fraude pe Internet in perioada Sarbatorilor de iarna din 2004, se arata intr-un studiu al unei companii de securitate informatica, preluat de editia electronica a cotidianului "Financial Times".

Clasamentul mai include, pentru prima data, nume precum Hong Kong si Suedia, dar nu cuprinde tari situate pe primele pozitii in decembrie 2003, printre care se numara Indonezia, Israel, India, Nigeria si Malaiezia.

Potrivit analistilor, modificarile reflecta cresterea accesului la Internet de mare viteza in Romania si in Vietnam, tari unde furnizorii de servicii Internet nu detin experienta necesara pentru a putea oferi protectie impotriva fraudelor.

Studiul mai mentioneaza in raport ca gruparile implicate in infractiuni pe Internet incearca in mod frecvent sa schimbe locatiile unde le sunt gazduite site-urile, dat fiind ca este mai dificil pentru autoritati sa ceara inchiderea paginilor electronice din alte state.

Incercand sa combata acest fenomen, guvernele au inceput sa incheie in ultima perioada acorduri bilaterale de cooperare in acest domeniu. Spre exemplu, Marea Britanie a semnat deja un memorandum cu Guvernul canadian, urmand sa incheie parteneriate similare si cu Japonia, SUA si Coreea de Sud.