Editura Fundatiei Culturale "Ideea europeana" lanseaza joi, la Sala Union a Cinematecii Romane, volumul "Woody Allen. Bufon si filosof" al criticului de film Dana Duma.

Editata de Aura Christi si Andrei Potlog, cartea va fi prezentata de criticul Magda Mihailescu si actorul Eusebiu Stefanescu. Evenimentul editorial va fi completat cu proiectia filmului "Misterul crimei din Manhattan", o comedie regizata de marele cineast american Woody Allen, in care celebrul artist interpreteaza si rolul principal.

Filmul a avut premiera in Romania in 1993. Ca regizor, el a semnat in ultimii ani mai multe filme, printre care, "Sfaturi in dragoste" (2003), "Final ca la Hollywood" (2002), "Blestemul Scorpionului de Jad" (2001), jucand in toate aceste trei pelicule.

Autoarea vorbeste despre Woody Allen ca despre un erou. Nu numai pentru ca multi il considera ultimul mare comic american, dar si pentru eroica lui putere de a rezista in cadrul cinematografului dominant.

In peisajul din ce in ce mai dezolant al comediei cinematografice, el reprezinta alternativa datatoare de sperante: inca se mai poate rade inteligent in salile de cinema, unde glumele fiziologice fac ravagii printre adolescentii hraniti cu hamburgeri si educati cu jocuri video.

Cum sa nu-l simpatizezi pe ochelaristul comic american cand el este, in plus, cel mai european (in spirit) dintre cineastii de peste ocean? Desi unii cred ca Woody Allen ar satisface un gust mai sofisticat, adresandu-se celor care apreciaza umorul lui de bufon literat postmodern, hazul sau cucereste mai degraba prin sinceritatea din care se naste: el

este permanent alimentat de obsesiile personale ale regizorului-scenarist.

In paginile acestei carti este urmarit parcursul exceptional al cineastului care, ajuns la ora celebritatii, incearca sa lupte cu imaginile-cliseu: "Au vazut ca port ochelari si au crezut ca sunt intelectual".