Alegeri la toamna: PD si PNL sustin anticipatele lui Basescu

articol preluat din Cotidianul

Ca prin minune, PD si PNL s-au declarat brusc de acord cu presedintele Basescu si aproba organizarea alegerilor anticipate la sfirsitul verii - inceputul toamnei. Iesirile la rampa ale celor doua partide vin pe fondul unor reactii anterioare confuze sau chiar contradictorii fata de optiunea pentru anticipate, repetata sistematic de Basescu.

Calculele arata ca organizarea alegerilor parlamentare anticipate in toamna ar face ca in 2009 prezidentialele si parlamentarele sa se suprapuna, ceea ce i-ar asigura lui Basescu o majoritate pentru un eventual al doilea mandat.

PNL a cazut, pe neasteptate, de acord cu PD si mai ales cu Traian Basescu si se declara de acord cu alegerile anticipate. Primul care s-a solidarizat cu presedintele Basescu a fost Emil Boc, liberalii urmindu-l la scurt timp.

„Nu vad de ce nu ar fi organizate alegeri anticipate“, a reactionat ieri liderul interimar al PD, Emil Boc, dupa ce presedintele Basescu repetase cu o zi inainte, intr-un interviu pentru Reuters, ca este de parere ca „imediat dupa semnarea tratatului de aderare, in mai, iunie, dar nu mai tirziu de septembrie, trebuie sa organizam alegeri anticipate“.

Fata de saptamina trecuta, cind Emil Boc refuzase sa spuna clar daca vede sau nu oportune alegerile anticipate, ieri, presedintele democrat a avansat si o data la care acestea ar putea fi organizate: „iunie, iulie, august“. Adica exact data avansata de Basescu.

Boc a explicat, mai departe, ca alegerile anticipate reprezinta „o solutie extrem de viabila pentru asigurarea unui guvern stabil si a unei majoritati stabile“, care ar asigura „indeplinirea promisiunilor electorale si a obiectivului aderarii la Uniunea Europeana“.

Mai mult chiar, Emil Boc a explicat si procedura prin care pot fi declansate anticipatele, amintind ca, potrivit Constitutiei, daca guvernul isi depune mandatul si in 60 de zile nu se reuseste investirea altui Cabinet, presedintele poate dizolva Parlamentul.

Campania electorala ar putea dura o luna, a mai spus Boc, desi exista si ideea ca ea ar putea fi organizata chiar pe modelul celei pentru Primaria Capitalei, adica timp de doua saptamini.

PNL: anticipatele, provocate de „aroganta“ lui Nastase

Dupa doua luni de la alegeri, PNL a constatat, conform explicatiilor purtatorului de cuvint Eugen Nicolaescu, ca „activitatea Parlamentului a fost deseori perturbata de o opozitie neconstructiva, culminind cu obstructionarea conducerii Camerei Deputatilor de catre presedintele acesteia, Adrian Nastase, prin intirzieri repetate la sedintele Biroului Permanent“.

Nicolaescu, a carui declaratie a venit la trei ore dupa cea a lui Boc, a exemplificat cu intirzierea de luni a lui Nastase, cind comisarul pentru extindere a fost nevoit sa il astepte minute bune la intilnirea oficiala, cu explicatia ca seful Camerei a fost blocat in trafic.

„In conditiile in care majoritatea parlamentara nu este suficient de consistenta, este preferabil sa gindim realizarea unei majoritati solide“, a explicat Nicolaescu, declarind anticipatele „o optiune politica pe care o avem in vedere si care poate fi necesara dupa semnarea tratatului de aderare la UE“.

La fel ca si PD, PNL vede dupa acest moment, adica 25 aprilie, declansarea procedurilor constitutionale pentru organizarea anticipatelor, care ar face posibila fixarea lor „undeva la inceputul toamnei“.

In interviul acordat Reuters, Basescu explicase ca va discuta aceasta problema cu premierul Tariceanu, dar nu ii va forta mina, dupa ce premierul liberal exprimase anterior ideea ca alegeri anticipate nu ar putea fi organizate decit dupa momentul aderarii de drept si de fapt la UE, adica dupa 1 ianuarie 2007. Basescu crede insa ca „acesta este momentul“, adica „nu mai tirziu de septembrie“.

Anuntul pare sa fi fost construit ca o surpriza, de vreme ce ieri la primele ore, ministrul liberal al Apararii, Teodor Atanasiu, declara ca „nu are semnale ca ar fi alegeri anticipate“, dar ca guvernul ar urma sa fie reorganizat prin reducerea numarului de ministri.

Mihaela Ganet, Cotidianul - 3 martie 2005

Aspecte din interviul acordat de presedintele Traian Basescu Agentiei REUTERS

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, sustine, intr-un interviu acordat Agentiei REUTERS, ca imediat dupa semnarea tratatului de aderare la UE, in lunile mai-iunie sau cel mai tarziu septembrie, trebuie organizate alegerile anticipate.

Seful statului crede ca Alianta PNL-PD, care conduce acum in sondaj, ar putea castiga alegerile, daca acestea s-ar desfasura inainte de punerea in aplicare a unor masuri nepopulare determinate de reformele recomandate de UE.

Presedintele Basescu este convins ca Romania va intra in UE la data stabilita, impreuna cu Bulgaria, in pofida eforturilor uriase care mai sunt de facut. Trebuie sa recunoastem ca institutiile noastre se confrunta cu multe probleme, si acum trebuie sa platim pretul lipsei de reforma din ultimii 15 ani - a adaugat seful statului.

In interviul pentru REUTERS, presedintele Traian Basescu a mai afirmat ca obiectivul principal il constituie eliminarea coruptiei cronice, adanc inradacinata dupa prabusirea comunismului in 1989, iar noul executiv de la Bucuresti a facut pasi hotarati pentru a convinge UE ca s-a implicat total in lupta anticoruptie.

Seful statului a precizat ca nu este corect ca Romania sa fie etichetata drept o tara corupta. Nu voi mai accepta aceasta eticheta pentru tara mea. Romania are cativa politicieni corupti, unele institutii corupte, luptam impotriva lor, dar Romania nu este o tara corupta, a tinut sa sublinieze Traian Basescu.

El a mai declarat ca, pana la sfarsitul acestui an, vor fi deschise toate dosarele adunate de fosta politie politica din timpul regimului comunist. Presedintele roman a anuntat ca a decis, in calitate de sef al CSAT, predarea in urmatoarele saptamani a doua treimi din dosarele fostei Securitati catre CNSAS.

Traian Basescu spera ca astfel vor fi clarificate toate suspiciunile care planeaza asupra unor politicieni sau oameni de afaceri, acuzati ca ar fi fost ofiteri de Securitate.

Rador